Foto: Johanna Syrén

Regeringen vill ha fler kvinnor till byggbranschen

Med nationella mål för mer jämlikhet i byggbranschen hoppas Regeringen kunna skapa en förändring under de närmaste 10 åren.

Spaning

Bygg- och anläggningsbranschen är idag starkt mansdominerad. Sveriges byggindustriers statistik visar att färre än en av tio är kvinna inom branschen. Ojämn könsfördelning och sexistisk arbetsplatskultur fungerar utestängande mot kvinnor men också mot grupper av män.

– Situationen i bygg och anläggningsbranschen är problematisk. Vittnesmål visar att kvinnor i branschen fortfarande möter trakasserier, övergrepp, machokultur och destruktiva maktstrukturer. Att komma till rätta med den osunda arbetsplatskulturen är dessutom en nyckelfråga för branschen, som har stora problem med att attrahera tillräckligt mycket arbetskraft. Därför sätter regeringen nu upp målet att minst 25 procent av de som nyanställs inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030, säger bostadsminister Peter Eriksson (Mp), i ett pressmeddelande.

#mångfald / #arbetsmiljö

Bakgrund

Rapporten Slutsatser och förslag på åtgärder för att säkerställa tillräcklig arbetskraftskapacitet inom byggsektorn (N2016/05027/PUB) konstaterar att det är fel att beskriva byggbodsjargongen som hård men hjärtlig – den är skrämmande och utestängande. Av rapporten framkommer även att enligt en enkät som facken har gjort bland sina medlemmar har sex av tio kvinnor mått dåligt eller påverkats negativt till följd av den rådande kulturen inom byggbranschen.

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER