Beslut om utbyggnad av Stockholms kollektivtrafik omfattar både nya sträckningar av tunnelbana och spårväg.

StockSnap, Pixabay

Historisk satsning på utbyggd kollektivtrafik i Stockholm

Stockholms läns landsting ska bygga ny tunnelbana mellan Fridhemsplan och Älvsjö, förlänga Roslagsbanan till city och bygga Spårväg Syd mellan Älvsjö och Flemingsberg.

Spaning

2017-03-31

Stockholms läns landsting har kommit överens med Sverigeförhandlingen, Stockholms stad, Huddinge kommun och nordostkommunerna om satsningar på utbyggd kollektivtrafik, som gör det möjligt att bygga drygt 100 000 nya bostäder i länet. Satsningen innebär ny tunnelbana mellan Fridhemsplan och Älvsjö, nya Spårväg Syd mellan Älvsjö och Flemingsberg, ny tunnelbanestation vid Hagalund på den gula linjen samt förlängning av Roslagsbanan till T-centralen via Odenplan.

Satsningarna innebär en investering på totalt cirka 30 miljarder kronor, inklusive fordon och nya depåer, varav Stockholms läns landsting står för cirka 8 miljarder. Utbyggnaden av kollektivtrafiken innebär omkring 25 nya stationer och hållplatser

Den nya tunnelbanesträckning mellan Fridhemsplan och Älvsjö kommer att få sex stationer: Älvsjö, Östberga, Årstafältet, Årstaberg, Liljeholmen och Fridhemsplan. Tunnelbanan kopplas ihop med röd linje vid Liljeholmen för trafikering även mot Skärholmen. I överenskommelsen ingår även en ny tunnelbanestation vid Hagalund på den gula linjen mellan Odenplan och Arenastaden.

En ny spårväg ska byggas mellan Älvsjö och Flemingsberg: Spårväg Syd, som bland annat passerar Masmo, Kungens kurva, Skärholmen och Fruängen.Satsningen innebär också att Roslagsbanan förlängs från Universitetet till T-centralen via en ny station vid Odenplan.

Satsningarna på kollektivtrafik innebär också enligt överenskommelsen drygt 100 000 nya bostäder i länet. Förhandlingarna mellan Sverigeförhandlingen och Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Huddinge kommun, Vallentuna kommun, Österåker kommun och Täby kommun samt Solna stad inleddes i februari 2016.

Beslutets togs av Stockholms läns landsting den 30 mars 2017.

#trafik / #framtid

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Läs mer om hur du kan hantera cookies.