Andelen företag som startas, bedrivs eller avslutas i bedrägligt syfte har ökat enligt UC.

Foto: Pixabay

Allt fler oseriösa företag

När UC summerar 2018 konstaterar de att antalet konkurser i samtliga branscher ökat. Byggbranschen ökar med elva procent. Det sker även en ökning av oseriösa företag.

Spaning

Färsk statistik från UC visar att den negativa konkursutvecklingen för svenskt företagande håller i sig. Trots UCs rapporter om att det startas fler företag så har andelen bolag som gått i konkurs ökat konsekvent. Över helåret ökar byggbranschen med 11 procent, hotell- och restaurangbranschen ökar med 20 procent och detaljhandeln med 1 procent. I december månad ökar det totala antalet företagskonkurser i Sverige med 2 procent jämfört med samma månad föregående år.

– Över helåret ökar antal konkurser, det är bara att konstatera. Antalet bolag med utmätning ökar också kraftigt. Detta sker samtidigt som den positiva trenden för företag i allmänhet fortsätter att vara bra. Omsättningen i företagen ökar och andelen bolag med betalnings­anmärkningar eller ansökan om betalningsföreläggande är konstant. Andelen bolag i UCs bästa riskklasser ökar. Hög grad av konkurrens samt ökningen av antalet oseriösa bolag kan vara en anledning till den negativa trenden av ökat antal företagskonkurser, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.

I det pressmeddelande där UC summerar 2018 konstaterar de även att det under de senaste två åren också ser att andelen oseriösa företag ökar kraftigt, det vill säga företag som startas, bedrivs eller avslutas i bedrägligt syfte. De två senaste åren har andelen oseriösa företag ökat från 10 procent till 25 procent av alla bolag som försatts i konkurs.

– Vi ser en oerhört allvarlig utveckling. De oseriösa företagen verkar öka och de återfinns i alla branscher. Förutom vanliga anledningar till konkurs som likviditetsbrist eller hårdnande konkurrens får vi numera vänja oss vid att oseriösa och bedrägliga företag är en vanlig orsak till konkurs, kommenterar Richard Damberg

#Säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER