Foto: Patrick Trägårdh

Kalkylator för klimatsmart asfalt

Med ett nytt verktyg, en kalkylator, går det att beräkna klimatpåverkan från olika asfalteringsprojekt. Syftet är att minska branschens miljöpåverkan.

Spaning

2019-02-19

Kalkylatorn som är öppen för alla är enkel att använda, kräver inga förkunskaper och fungerar i dator, surfplatta och mobil. Det skriver Peab Asfalt i sitt pressmeddelande om verktyget. Företaget hoppas att verktyget ska bidra till att fler kunder ställer klimatkrav, som ett led i att förflytta branschen mot ökad hållbarhet.

I ett första steg väljer användaren bland ett antal typiska asfalteringsprojekt, exempelvis garageuppfart, gångbana, motorväg eller industriplan. Därefter anges ytan. Beräkningen utförs baserat på rekommenderad asfalttyp i rätt mängd samt de maskiner som krävs. Klimatpåverkan från alla steg ingår: råvaror, transporter, tillverkning och utläggning.

Resultatet visas med siffror och diagram, och en jämförelse görs mellan asfalt där bioolja används och motsvarande asfalt där fossil olja används. Resultatet utgår från kraven i EKA, som är Trafikverkets klimatkalkyl för beläggningsunderhåll.

Fakta

Kalkylator: Beräknar klimatpåverkan i asfaltprojekt

Framtagen av: Peab Asfalt

#miljö / #asfalt / #teknik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Läs mer om hur du kan hantera cookies.