Foto: Pixabay

Fyra personer dömda för mutbrott

I den så kallade Trafikverket-härvan, har Umeå tingsrätt dömt fyra personer till mutbrott. Det uppger SVT Västerbotten på sin hemsida.

Spaning

2019-02-22

Det är två tjänstemän från Trafikverket som dömts för mottagande av muta och två leverantörer som dömt för givande av muta.

Fallet uppmärksammades 2017, i ett inslag i Uppddrag granskning där entreprenörer inom vägmarkeringsbranschen vittnade om hur tjänstemän från Trafikverkets mutats med bland annat teknikprylar, kontanter och middagar med alkohol. Trafikverket kritiserades också för långsam hantering av ärendet.

I en kommentar i samband med att programmet berättar Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör att deras internrevision utreder mellan 30 och 40 etikärenden årligen. Av dessa leder något enstaka fall per år till åtal.

- En utredning kan ta allt från några veckor och flera år beroende på hur komplext ärendet är säger hon.

När Institutet Mot Mutor, IMM sammanställer mutbrott i SverigeSamtidigt uppger Västerbottenskuriren att ett

I rapporten Mutbrott i Sverige 2018, som kom ut nyligen från Institutet Mot Mutors (IMM) sticker bygg och anläggning ut. Med sina åtta mål står sektorn för 36% av målen.

– Att bygg och anläggning sticker ut i statistiken betyder nödvändigtvis inte att det sker fler mutbrott i just den sektorn, utan kan snarare vara en indikator på att man i sektorn har en ökad medvetenhet och benägenhet att anmäla misstänkta oegentligheter. Det sker också mycket positiva antikorruptions-initiativ i sektorn. Samtidigt är bygg- och anläggningsbranschen särskilt riskutsatt ur korruptionshänseende, bland annat mot bakgrund av de stora projekt som genomförs i sektorn och som omsätter mycket pengar samt de många gränsytorna mot offentlig sektor, säger Natali Phalén.

#Trafikverket

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Läs mer om hur du kan hantera cookies.