Illustration: Trafikverket

Säkrare vinterväg med digital väglagsdata

I sju pilotområden i Mälardalen och Västsverige samlade Trafikverket förra året in 200 miljoner mätpunkter med den nya tekniken. I vinter utökas området med Luleåregionen.

Spaning

På vintern är det en utmaning att veta när och på vilka vägsträckor som halkan slår till. Med ny digital teknik har möjligheterna förbättrats avsevärt. Genom digital vinterväglagsinformation samlar Trafikverket in stora mängder anonymiserade fordonsdata från vanliga bilars säkerhetssystem och kan på så sätt skaffa sig mer detaljerad kunskap om väglaget på Sveriges vägar.

I ett pressmeddelande skriver Trafikverket att de under säsongen 2019-2020 inom sju pilotområden i Mälarområdet och Västsverige samlade in 200 miljoner mätpunkter, att jämföra med de 300 mätpunkter i det konventionella systemet.

trafikverket

Christian Eriksson, Trafikverket

– Tack vare stora mängder data har Trafikverket ny kunskap som gör det enklare att bedöma om kraven i underhållskontrakten är optimerade ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Christian Eriksson, enhetschef vägunderhåll. Det här är ett mycket lyckat projekt och Sverige är världsledande. Tekniken har börjat spridas runt om i världen och många använder vårt projekt som referens.

Inför kommande vinter kommer Trafikverket att få in fordonsdata från alla bilar från Volvo Cars, som har tekniken i sina senare bilmodeller.

Enligt Trafikverket ger samarbetet med Volvo bättre förutsättningar att utveckla en tydlig bild av hur data ska tas emot och delas, och fler fordonsaktörer är på gång att träffa avtal om datautbyte.

Under säsongen 2020-2021 kommer Trafikverket att utöka pilotprojektet med data från fordon även i Luleåregionen för att säkerställa att alla former av vinterväglag testas.

Tekniken bidrar enligt Trafikverket till en mer heltäckande bild av väglaget, men ger också effekter som är positiva ur miljöperspektiv då det bidrar till bättre resursoptimering.

#vägar / #underhåll / #Teknik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER