Foto: Baltasar Pinheiro

Täkten som erbjuder holkar till berguvar

Tvärtemot vad många tror, finns det gott om djur som inte störs av arbetsmaskiner och krossverksamhet i en bergtäkt. De verkar till och med trivas.

Spaning

I Svevias bergtäkt i Uppsala har två stora holkar monterats upp. Förhoppningen är att det berguvspar som häckade där i somras ska återvända.

Det var på våren förra året som Andreas Wikström, råvaruansvarig på Svevia, blev kontaktad av ornitologen Baltasar Pinheiro som var den som först upptäckte berguvarna.

– Det finns en uppfattning om att vår verksamhet stör det naturliga djurlivet, men det stämmer inte riktigt. Vi har även backsvalor här och ofta färska spår från djur, som under natten passerat rakt igenom området, berättar Andreas.

Den gången, på våren förra året, valde berguvsparet att lägga sina ägg under en sten, uppe på en bergskant.

– Berguvar lägger sina ägg i slutet av vintern, men blir det för blött på platsen kan det hända att de slutar ruva och överger äggen. En holk skyddar mot väder och vind, men också mot räv och grävling, som skulle kunna smaska i sig äggen, berättar Baltasar Pinheiro.

En holk minskar också risken för att den pågående verksamheten i täkten stör berguvarna.

– Det finns ett stort engagemang för berguvsparet hos alla som
jobbar i täkten, säger Andreas Wikström. Vi vill gärna att de ska fortsätta häcka här, men samtidigt måste ju verksamheten fungera. Bor de i en holk, så vet vi var de häckar och behöver inte oroa oss för att upptäcka att de byggt bo på en plats där vi arbetar eller kommer att arbeta.

Bara för att det nu finns två holkar är det inte självklart att
berguvarna väljer att bosätta sig i någon av dem.

–Men vi hoppas att de ska återvända hit och att de ska gilla någon av holkarna.

#Biologisk mångfald

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER