Två av tre kör för fort. Långt ifrån alla bilister respekterar hastighetsbegränsningarna. Flera studier visar att majoriteten av trafikanterna kör för fort vid vägarbeten.

Foto: Svante Öhrnberg

”Många kör för fort och för nära”

Från tidig morgon till sen kväll jobbar han ute på vägarna med att lägga ny asfalt, inte sällan bara några decimeter från passerande bilar. - Många kör alldeles för fort och för nära. Ibland farligt nära, berättar Magnus Holmqvist som har arbetat som beläggningsarbetare på Svevia sedan 2006.

Dokument

Årligen inträffar det ett par hundra trafikolyckor i samband med vägarbeten varav några mycket allvarliga. En del av olyckorna beror på respektlösa bilister. Långt ifrån alla bilister respekterar hastighetsbegränsningarna. Flera studier visar att majoriteten av trafikanterna kör för fort vid vägarbeten. Enligt färska mätningar som Seko genomfört är det 68 procent som kör för fort.

- Många är väldigt nonchalanta. En del lastbilschaufförer saktar över huvud taget inte in när de passerar ett vägarbete. De bara kör på, berättar Magnus Holmqvist.

Enligt en undersökning bland tusen vägarbetare av fackförbundet Seko som genomfört 2007, 2011 och 2016 visar att vägen är en betydligt farligare arbetsplats i dag än den var för sju år sedan. 45 procent uppger att det under det senaste året uppstått minst en trafikrelaterad incident vid den egna arbetsplatsen, tillskillnad från 26 procent 2009. 82 procent känner oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. 2009 var motsvarande andel 47 procent.

Är du rädd när du jobbar på vägen?

- Nej, inte rädd. Men jag är hela tiden medveten om farorna och försöker vara på hugget. Jag har inte varit med om någon allvarlig händelse. Däremot händer det nästan jämt incidenter.

- Med tanke på hur fort en del kör räcker det att man snubblar till eller råkar ta ett steg ut i vägbanan föra att det ska hända något allvarligt. Det är ett ögonblicksverk.

Hur kan vägarbetsplatserna göras säkra?

- Det bästa är så klart att leda om trafiken till alternativa vägar. Tyvärr vill man ofta inte göra det. Ibland känns det som om det viktigaste är att trafiken flyter, inte hur det går för oss.

- Ett bra alternativ till avstängda vägar är så kallade lotsbilar, det vill säga bilar som leder kolonnkörning förbi arbetsplatser. Lotsbilarna ser till att hastigheten sänks och trafiken är säker.

#Arbetsmiljö / #säkerhet/#vägar

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER