Involvera din entreprenör i hur uppdraget ska utföras. Det är ett av råden till kommuner som upphandlar vägunderhåll.

Patrick Trägårdh

Goda råd för upphandling av vägunderhåll

Kommuners erfarenhet av att upphandla vägunderhåll skiljer sig åt. Vad ska man tänka på vid en upphandling? Här kommer några goda råd på vägen.

Dokument

– I takt med att många av kommunernas egna anställda på gatusidan går i pension tar fler och fler kommuner hjälp av entreprenörer för att klara driften och underhållet av kommunala gator och vägar, säger Robin Svensson, arbetschef i Svevias driftorganisation.

patrick Trägårdh

Robin Svensson, Svevia

Han har under många år samarbetat med olika kommuner. Uppdragen har varit allt från enstaka uppdrag till långsiktiga och mångåriga samarbeten både inom vägunderhåll men även andra typer av uppdrag som beläggningsåtgärder och nybyggnationer.

– Många kommunala uppdrag kan idag liknas vid en form av samverkan där vi hjälps åt att lösa olika problem. Samtidigt skiljer det mycket mellan olika kommuner. En del är vana upphandlare, medan andra har mindre erfarenhet.

Vad leder det till?

– Mindre erfarenhet gör ibland annat man inte riktigt vet vad det är man vill ha hjälp med eller att man utgår för mycket från priset vid val av entreprenör. Att välja det billigaste alternativet kan i det långa loppet blir dyrt.

Robins tips för upphandling av vägunderhåll i din kommun

Tydlighet: Var tydligt med vad det är kommunen vill ha hjälp med, vilka uppgifter det är som ska lösas och vad resultatet ska bli.

Delaktighet: Låt entreprenören i större utsträckning avgöra hur uppgiften ska lösas.

Syna priset: Utgå inte alltid från att det lägsta priset är det billigaste. Lägst pris kan bli dyrt i längden.

Be om hjälp: Kommuner som är ovana vid upphandling av drift- och underhållstjänster bör kunna ta hjälp av kommuner med mer erfarenhet.

Skapa rutiner: Öka standardisering av kommunala upphandlingar. Det underlättar för både kommunen och för entreprenörerna och kan effektivisera administrationen.

Ta hjälp av branschen: Bjud in alla intresserade entreprenörer och be dem ge synpunkter på förfrågningsunderlaget innan det skickas ut.

#kommun / #vägar / #underhåll

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER