Jag vill ha mixade grupper. Förutom att det är trevligare, blir uppdragen bättre utförda när arbetslagen består av en blandning av kvinnor och män och personer med svensk och utländsk bakgrund, säger Johan Pettersson, platschef.

Foto: Markus Marcetic

Medarbetarna ska spegla dagens Sverige

Bygg- och anläggningsbranschen domineras av män, ofta med helsvensk bakgrund. ”Vi borde vara en spegling av hur Sverige ser ut. Dessutom är blandade grupper bäst”, säger Johan Pettersson som är platschef för Svevias driftområde Södertörn söder om Stockholm.

Porträtt

Ungefär var femte svensk har utländsk bakgrund (utrikesfödda, eller inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar) hälften av dem är kvinnor.

–Så ser det inte precis ut i vår bransch. Driftområdet här på Södertörn är ett bra exempel. Vi är sju sveviaanställda; det är jag, tre arbetsledare och tre yrkesarbetare. Samtliga är män. Det har varit kvinnor anställda här, men de har flyttat, säger Johan Pettersson.

– Jag vill ha mixade grupper. Förutom att det är trevligare, blir uppdragen bättre utförda när arbetslagen består av en blandning av kvinnor och män och personer med svensk och utländsk bakgrund.

På Trafikverkets uppdrag sköter Svevia de statliga vägarna på Södertörn, det vill säga plogar, sandar, saltar, klipper gräs, gräver diken och allt annat som ingår i ett driftområdets arbetsuppgifter. Johan Petterson berättar att Svevia tog över driftområdet 2014.

– I samband med byte av en underentreprenör uppstod en möjlighet. Den vi hade tidigare fungerade inte som jag ville. Vare sig de ekonomiska eller arbetsmiljömålen hölls. Jag måste kunna lita på att mina medarbetare, oavsett om de är underentreprenörer eller inte, följer regler och direktiv, inte minst när det gäller säkerhet. När det inte skedde valde jag att avsluta samarbetet. In kom istället Zoran Ruvceski och företaget Zäkra marktjänster.

– De arbetade tidigare åt en annan av våra underentreprenörer och skötte sig bra.

Zoran Ruvceski, med en bakgrund i restaurangbranschen och som polis, berättar att uppdraget från Svevia gjorde att företaget kom igång på allvar.

– Vi startade bolaget för 1,5 år sedan. I somras var vi 37 medarbetare. Majoriteten är nyanlända till Sverige och anställda med olika typer av stöd, till exempel instegsjobb. Flera är kvinnor.

– Jag har sagt till underentreprenörerna att vi vill att deras medarbetare ska vara en spegling av hur dagens Sverige ser ut. De ska ha både kvinnor och män bland sina anställda precis som människor som är infödda i Sverige och människor som har invandrat hit, säger Johan Pettersson.

Varför?

– Därför att jobben ofta blir annorlunda, men ofta också bättre, utförda. Ett bra och konkret exempel är grästrimning. Tidigare gjorde vi det gående med manuella grästrimmare. Efter tips från medarbetare som ursprungligen kommer från Syrien gör vi det numera med terränggående gräsklippare. De berättar att det är så man gör i Syrien, vilket gör jobbet både snabbare och billigare.

– Som beställare måste vi dock ibland ha lite extra tålamod och förståelse för att olika kulturer gör att det kan bli fel. Men det kan det å andra sidan bli annars också.

Blir det billigare?

– Vi betalar schysst och har inget intresse eller vilja att dumpa priset.

Zoran Ruvceski säger att möjligheterna till olika former av arbetsmarknadsstöd har underlättat uppbyggnaden av företaget.

– Jag håller marknadsmässiga priser. En majoritet av våra medarbetare är nyanlända, vilket innebär en del extra jobb. Även om nästan alla talar engelska eller svenska, behöver vi ibland tolkhjälp, till exempel i samband med utbildningar. Saker och ting kan emellanåt ta lite längre tid.

– Men både de och verksamheten utvecklas fort. Uppdragen åt Svevia har gjort att vi har kunnat växa och har idag, förutom Svevia, Strukton Rail, Peab och Svensk Markservice i kundstocken.

Elin Landgren är teamledare på Zäkra marktjänster.

– Jag tycker att det är lärorikt att arbeta med människor från andra kulturer. Den ena dagen är inte den andra lik. Visst kan det uppstå en del kommunikationsmissar, men det löser sig.

Hur fungerar det att vara en av få kvinnor och dessutom teamledare?

– Jag känner mig uppskattad. Det har inte varit några större problem att som kvinna fungera som teamledare. Ibland kan det uppstå en del kulturkrockar. Men de som arbetar här vill ju göra det och vet förutsättningarna.

– Jag har varit tydlig vad det är som gäller. Det har gjort att några, som inte har accepterat att kvinnor har ledande roller, har fått lämna, säger Johan Pettersson.

Mahmoud Cheikh Ibrahim, 29, från Syrien var en av de första som rekryterades till Zäkra marktjänster.

– Efter att ha pluggat företagsekonomi i fyra år på universitet i Latakia arbetade jag under några år som administratör innan jag tvingades fly på grund av kriget.

Flykten var mycket dramatisk.

– Under överfarten från Turkiet till Grekland sjönk båten. De som inte kunde simma drunknade. Av 16 personer överlevde sex.

Det första året i Sverige bodde Mahmoud Cheikh Ibrahim i Hedemora.

– Genom en bekant fick jag kontakt med Zoran och jobb, vilket jag är mycket glad över. Jag trivs verkligen och lär mig hela tiden nya saker. Jag har gått kurser, tagit körkort, fått nya vänner och håller på att lära mig svenska. Idag förstår jag det mesta som folk säger, men har svårt att själv formulera mig. Men det kommer. Dessutom är jag på väg att köpa en lägenhet i Västerhaninge.

#Mångfald / #arbetsmiljö / #Branschfolk

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER