Det är sådana som jag som måste sluta kläcka plumpa kommentarer och istället föregå med gott exempel, säger Mikael Gerklev, Svevia.

Foto: Svevia

Skippa plumpa kommentarer och gör nåt

Unga väljer bort vår bransch om vi har förlegade värderingar. Det är chefer som jag själv som måste tänka om, sluta kläcka plumpa kommentarer och skapa arbetsplatser med större mångfald.

Porträtt

Det säger Mikael Gerklev som är regionchef i Svevia, och fortsätter; Egentligen vet vi att det inte bara räcker med att snacka mångfald. Vi måste göra det också.

Han har sammanlagt cirka 250 anställda under sig men känner bara till en medarbetare med en sexuell läggning som inte är heteronormativ.

svevia

Mikael Gerklev, Svevia

Anser du själv att du är fördomsfri?

- Ja, det anser jag mig vara. Men kan också lätt erkänna att jag inte alltid lyckas och halkar in i en ogenomtänkt jargong. Och även om jag får något skratt på det så är det inte okej. Som chef ska jag vara ett föredöme. Vanor är svåra att bryta men jag jobbar på det.

Hur då?

Vid rekryteringar har jag slutat fråga om den jag intervjuar har en man eller fru utan frågar om de har en partner. Och om du frågar om jag tror att det skulle vara okej att komma ut i den delen av organisationen som jag chefar för så säger jag JA. Om jag har en hbtq-medarbetare som döljer det vill jag gärna passa på att vara tydligt. Kom ut och berätta! Det är min övertygelse att allt blir bättre. I min närmaste krets har jag personer som valt att komma ut. De blev gladare och mer hela människor. Och då gör man ett bättre jobb.

Hur tycker du att företag och organisationer ska jobba med frågan?

- Det är en svår fråga att svara på. Men jag säger rekrytering, ledarskap och kommunikation, utan inbördes ordning.

Hur tänker du själv vid rekryteringstillfällen?

I min nuvarande position anställer jag inte längre så många människor. Men medan jag fortfarande var arbetschef brukade jag lyfta frågan när det fanns alternativ till en manlig, svensk "självklar" kandidat. Det finns de som menar att byggbranschen är för fysiskt tung för kvinnor. Min erfarenhet är att tjejer är urstarka, är kunskapsmässigt vassa och ofta mer strukturerade än sina manliga kollegor. Det är också så sorgligt när det kommer ansökningar till arbetsledartjänster från någon med dubbel utländsk ingenjörsexamen som har gett upp att söka jobb på sin kompetensnivå för att de blivit bortvalda på grund av sitt namn eller ursprung. Det är helt fel. Allt kan bli bättre.

# Mångfald /#arbetsmiljö / #säkerhet / #branschfolk

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER