Anna-karin Wärn, Svevia var tidigt intresserad av det som bygger ett samhälle och ville vara med och utveckla det som får människor att mötas. Som vägar och broar.

Foto: Svante Örnberg

Broar är häftiga och bestående på ett skönt vis

Efter 20 år i branschen har kärleken till materialet vuxit sig stark. ”Det som inte går att bygga av betong är inte värt att bygga”, säger Anna-Karin Wärn, arbetschef på Betong, Svevia.

Porträtt

Morgonen är tidig när vi får fatt i varandra på telefon. Anna-Karin Wärn kör E6:an söderut med sikte på Varberg.

–Vi har två projekt där, ett på Ringhals och ett mitt i staden där vi bygger en badpir alldeles nedanför fästningen. Det är till projekt Fästningsbadet jag ska idag för att stämma av hur det går, säger hon.

Att stämma av hur saker och ting går är en viktig beståndsdel i hennes roll som arbetschef. Hur ligger projektet till tidsmässigt? Vilka är utmaningarna? Hur funkar arbetsgruppen? Hur når vi våra resultat?

När hon inte ”flänger runt” ägnar Anna-Karin Wärn mycket tid åt övergripande strategiskt arbete. Kunderna är i stor utsträckning offentliga aktörer där det handlar om den rätt krävande proceduren att lägga anbud. Men de gör även en del jobb åt privata kunder och arbetar på att sälja in sina tjänster hos fler. Det kan vara industrier som behöver hjälp att bygga vägar eller betongkonstruktioner i anläggningar där det till exempel ställs särskilda krav på säkerhet.

– Min uppgift är att hålla ett jämnt och bra flöde på de projekt vi har, säger Anna-Karin. Att skapa balans mellan resurserna, pengar och personal, att rekrytera kompetenta människor och behålla dem. Konkurrensen om duktiga medarbetare är stor. Medarbetarna som gör jobbet i projekten är med sina kunskaper och erfarenheter den solklart viktigaste delen i kedjan för att Svevia skall vara ett lyckosamt företag.

Som både roligast och svårast i jobbet ser hon utmaningen att använda alla medarbetare i en arbetsgrupp på ett sätt så att de kommer till sin rätt. Att var och en får chans att använda sina styrkor på bästa sätt.

– Jag tror att det är så vi når bättre resultat och utvecklas både som individer och grupp. Grundläggande för att det ska fungera är att det finns en stor öppenhet och tillit inom gruppen. Det är vi bra på. Att lyckas i projekten är ett lagspel, säger hon.

Efter tekniskt gymnasium lämnade Anna-Karin Wärn hemstaden Trollhättan för att läsa till högskoleingenjör på Chalmers. Sista året valde hon inriktning mot infrastruktur.

– Jag var tidigt intresserad av det som bygger ett samhälle. Jag ville vara med och utveckla det som får människor att mötas. Som vägar och broar.

Anna-Karin tog examen 1997 och beskriver känslan av att stå med mössan i hand och bli själaglad över en traineeplats på dåvarande Gatubolaget. Tjänsten var indelad i fyra delar där hon i tur och ordning fick jobba inom Entreprenad, Projektering, Byggprojektledning och Drift och underhåll. Inom kort var hon arbetsledare på Entreprenad och fick göra mängder av stadsnära jobb, bland annat underhåll av broar.

– Det var där jag insåg att jag ville hålla på med betong. Och gärna bygga broar. De är häftiga och bestående på ett skönt vis, säger hon.

Betong tycker hon är ett material som ger stora möjligheter att på varierande sätt förverkliga idéer. För ofta är det just så; Svevia får en beställning på ett jobb, låt säga en bro. Sen är det upp till Anna-Karin Wärn och hennes kollegor att komma fram till hur den smartast byggs.

När hon efter Gatubolaget år 2002 började på dåvarande Vägverket Produktion fick hon en rejäl dos av både materialet och byggnadsverket: Under ett års tid var hon med och byggde fem broar på vägen mellan Uddevalla och Trollhättan. Med den erfarenheten i bagaget sökte sig Anna-Karin Wärn nya utmaningar.

– Bygget av Götatunneln är det största jag yrkesmässigt varit med om. Roligt, spännande och utmanande!

Sedan den 1,6 kilometer långa vägtunneln under Göteborg invigts 2006 bytte Anna-Karin roll från arbetsledare till platschef. Sedan augusti 2016 har hon sin nuvarande roll som arbetschef för verksamheten Betong. Hon trivs bra. Och tillstår att hon efter många års fokus på materialet betong blivit lite nördig.

– Jag brinner ju för det här. Kan man välja betong gör man det, säger Anna-Karin Wärn och skrattar

#branschfolk / #betong / #bro

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER