Kajsa Hessel, ordförande för Byggcheferna

Byggcheferna

Kvinnor, invandrare och bögar gynnar branschen

Byggbranschen jobbar med en stor utmaning i att ändra attityder som inte hör hemma i ett av världens mest jämställda länder.

– Människor måste förstå att det gynnar alla om det kommer in kvinnor, invandrare och bögar i branschen. Ingen kommer att tappa sina jobb – tvärtom, säger Kajsa Hessel ordförande i Byggcheferna.

Porträtt

Ofta ligger fokus på att byggbranschen ser så homogen ut och att det är ett problem. Kajsa Hessel menar att vi måste se syftet med varför det är så viktigt att förändra den.

– Det här är en otroligt viktig bransch för samhället i stort, och vi kan inte lämna den till vita medelålders män att bestämma över, för den påverkar alla människor.

Sverige ligger på femte plats över världens mest jämställda länder vilket betyder att vi tappat en placering från förra året. Detta trots att hösten 2017 dominerades av hashtaggar och upprop i feminismens namn, vilket väckte tankar hos väldigt många.

Kajsa Hessel var med i flera Facebookgrupper där berättelser samlades in bransch för bransch.

– Jag såg hur vittnesmålen strömmade in i realtid och jag funderade över var jag varit som är så förskonad från trakasserier och sexism. Sedan tänkte jag – nämen just det, och minnen kom tillbaka. Det är eländigt. Det blir så normalt att hantera sexism så vi glömmer till och med bort att det händer.

Det är sådana tankar som driver Kajsa Hessel framåt i jämställdhetsarbetet. För henne handlar det om att bygga ett samhälle för kommande generationer, ett samhälle som ska vara fritt från klyftor.

– Efter förra hösten är det inte lika svårt att prata om de strukturer som finns, och det är samtalen som är allra viktigast. Vi får inte sluta reflektera.

Det har gjorts ett gediget arbete med webbenkäter bland byggchefer för att ta reda på vilka förutsättningar de har för att göra ett bra arbete. Undersökningen visade att attityder var ett stort problem.

– Vi jobbar väldigt mycket med frågor kring inkludering. Vi har för dålig mångfald. Det är inte många som har kompetens eller vill vara i vår bransch. Så enkelt, eller svårt, är det. För i vissa aspekter är inte vår bransch så attraktiv.

Hon möter män, födda på 50- och 60-talet, som gått på med samma jargong genom hela arbetslivet.

– De har sällan eller aldrig umgåtts med en invandrare eller en tjej på jobbet och vi måste bryta perspektivet genom att prata om hur det är att gå i någon annans skor. Jag brukar fråga dem om de kan komma ihåg ett tillfälle då de varit i minoritet. Det gör de inte, och däri någonstans ligger nyckeln. För har du alltid varit med dina likar behöver du inte reflektera över sådana här frågor. Och reflekterar du inte är det svårt att förändras, och utan förändring på den här punkten får vi inte en framgångsrik bransch.

Kajsa Hessel berättar att det finns väldigt få, om ens någon, av cheferna som är öppet homosexuell och detta tror hon beror på den kultur som råder.

Sedan 2015 har Byggnads och Byggcheferna samarbetat i projektet ”Stoppa machokulturen”. Där finns verktyg för hur man kan jobba med frågan på arbetsplatsen, man kan läsa på sajten och ladda ner samtalsövningar och checklistor.

– Vi har varit väldigt efterfrågade i snart ett år nu. Många har förstått att vi kan hjälpa till att prata om strukturer och förklara vad som händer om man inte ändrar dem.

Hon förklarar att det finns tre tydliga mönster som är starkt sammankopplade till machokulturen. Dels är det jargong och attityder som avslöjar hur vi ser på varandra. Det är också den affärsetik som utövas. Att vara macho innebär att man tar höga risker. Dessutom visar den sig i den fysiska arbetsmiljön.

– Människor utsätter sig för faror eller struntar i skyddsutrustning för att visa sig tuffa. En person i månaden dör i arbetsplatsolyckor i vår bransch, och vi kan se en koppling till machokulturen i allt detta.

Attityder alltså.

– Ibland kan jag känna – men herregud! Hur svårt ska det vara? Varför går det så långsamt att förändra? Men allt handlar om så djupt invanda mönster. Det händer så klart att jag känner mig uppgiven ibland. Suckar och bankar på en kudde, men det gäller att fokusera på det positiva.

Hur ser branschen ut om fem år?

– Nu har ju till och med regeringen satt upp mål om att 25 procent av nyrekryteringen inom branschen år 2020 ska vara kvinnor. 25 procent – vadå? Är det mycket? Men det är helt klart ett steg på vägen och förändringsviljan måste hålla i sig, för då kommer vi att komma långt. Vi måste ta det med baby steps tror jag.

#mångfald / #Arbetsmiljö

Mer Kajsa Hessel

Gör: Ordförande i branschföreningen Byggcheferna och VD för Projektgaranti.

Bakgrund: Är utbildad beteendevetare och har jobbat som chef inom olika branscher i 18 år.

Lediga dagar: Då hänger jag med barnen och vänner. Vi brukar lira fotboll eller spela spel tillsammans.

Starkaste egenskapen: Jag är intresserad av att se resultat, men minst lika intresserad av människor vilket egentligen brukar vara två motsatser. Det är det som gör att jag fungerar bra i de ledningspositioner jag har.

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER