Christian Högström började som trainee och fick sedan uppdraget att bygga en ny fabrik.

Foto: Pia Gyllin

Trainee byggde den toppmoderna fabriken

Christian Högström är entreprenadingenjören som gick från trainee till att få bygga en toppmodern bitumenemulsionsfabrik. En chans han gladeligen tog. I september i år stod den klar.

Porträtt

Utifrån är det omöjligt att veta vad som sker innanför väggarna på den gula byggnaden. Men det som döljer sig på insidan är en toppmodern bitumenemulsionsfabrik som kommer betyda mycket för både Svevia och Sveriges vägar. Men vi tar det från början.

Christian Högström avslutade sina studier i Linköping 2015 och sökte då flertalet traineetjänster.

– Jag sökte brett, men det blev Svevia.

När traineetiden led mot sitt slut blev han erbjuden en tjänst som entreprenadingenjör på Beläggning Emulsion.

– Som entreprenadingenjör gör jag väldigt många olika saker. Det är allt från administrativa uppgifter till skyddsronder, ansökningsprocesser, projektplanering och att bygga nytt.

Den gamla fabriken hade gjort sitt och renoveringskostnaderna skulle bli för höga.

– Vi skulle ha byggt på annan plats i Örebro från början.

" Vi kan öka fabrikens produktionshastighet med 50 procent."

Men vi fick nej på grund av att området är ett vattenskyddsområde. Då gällde det för oss att hitta en ny tomt. Det gjorde man och när alla tillstånd och bygglov var godkända påbörjades arbetet.

– Det fanns ingenting på platsen förutom en jordhög, så vi började från grunden med markarbete. Det har hela tiden varit nya saker jag har behövt lära mig under tiden.

Svevia har sammanlagt fyra bitumenemulsionsfabriker i Sverige och Örebrofabriken ska täcka behovet för hela Mellansverige.

– Den innebär att vi kan öka fabrikens produktionshastighet med 50 procent. Vi har dessutom möjlighet att göra produkter som ligger långt fram i utvecklingen. När man skulle gå från det gamla systemet till att utveckla högteknologiska produkter krävdes helt enkelt en ny och uppdaterad fabrik.

– Fabriken är planerad långsiktigt. Den har möjlighet till snabbare flöde med leveranser till och från fabriken. Det är bättre logistik för kunder samt bättre arbetsmiljö för de anställda. Dessutom kommer vi nu kunna producera vintertid, det har vi inte haft möjlighet till förut.

Han förstår idag att planen fanns för honom redan under traineetiden.

Möjligheten att blanda olika sorter bitumenemulsioner och producera utifrån kundens behov är framöver något som kommer att vara självklart.

Arbetet har varit väldigt roligt tycker Christian. Han förstår i dag att planen fanns för honom redan under traineetiden.

– Det är klart att det planerades redan då. Jag har min chef Patrik Malmberg att tacka för väldigt mycket. Han har stöttat och gett mig chansen. Jag kan säga att det har varit helt avgörande för att jag ska ha velat fortsätta.

Utmaningarna har under arbetets gång varit ganska många, men Christian känner att de har utvecklat honom.

– Att till exempel hantera entreprenörer och att få deras agenda att gå ihop med min har gett mig nya erfarenheter. Men allt har alltid gått att lösa.

"Bitumenemulision är både mer effektivt och miljövänligt jämfört med asfalt".

Fabriken kommer göra så att Svevia får det enklare att komma in på både kommun- och privatmarknaden.

– Bitumenemulsion är både mer effektiv och miljövänlig eftersom det inte krävs lika mycket energi under tillverkningen jämfört med asfalt.

Christian och hans team vill bredda användningsområdet för deras produkter.

– I dag används bitumenemulsion på vägsträckor som trafikeras av 3 000 – 4 500 bilar per dygn. Vår produkt klarar upp till 10 000 bilar per dygn.

Nu gäller det att lägga bort de smutsiga skyddskläderna och svida om till säljarkostymen. Nu ska nämligen Christan ut och sälja in produkten på marknaden.

– Det gäller att förvalta den här chansen. Jag tror att vi kommer att utöka vår marknad och se stora förändringar framöver.

#beläggning / #teknik / #framtid

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER