– Utvecklingen går snabbt framåt, samtidigt ser man även begränsningarna i hur långt robotiken kommit, säger Claudia Olsson, internationell expert på digitalisering som bland annat har gjort research kring robotik i Sydkorea och Japan.

Foto: Markus Marcetic

En robot kan utföra de riskfyllda arbetsmomenten

Vi behöver anpassa vårt ledarskap och våra organisationer till en mer ”nätverkad” och snabbt föränderlig värld. Med ett förändrat sätt att tänka kan människor få mer tid för mänskliga uppgifter.

Porträtt

Mina fingrar dansar över tangentbordet innan meningen är fulländad: ”Robotarna tar över”. Jag trycker på förstoringsglaset och låter Google göra detektivarbetet: en miljon sökträffar. Det handlar om debatter om vem som betalar välfärden i Sverige när robotarna tar över, om oron som växer när smarta robotar tar över i Sydkorea och forskare i England som utvecklat robotar som bygger nya robotar.

Det är lätt att bli överrumplad. Men höjer man blicken är tanken knappast ny. 1985 skrev TT om en robot med namnet Ole som deltagit i en hjärntumörsoperation i USA. Fyra år senare rapporterade Dagens industri att Sverige var världens näst robottätaste land i förhållande till antalet industriarbetare.

– Under de senaste decennierna har robotar utvecklats för att komplettera människor. De kan avlasta och frigöra tid som vi istället kan ägna åt mer komplexa, kreativa och mänskliga uppgifter som inte är lika rutinartade, säger Claudia Olsson, grundare av Stellar Capacity, ett utbildningsföretag inom exponentiell teknikutveckling.

Hon är internationell expert på digitalisering och har bland annat gjort research kring robotik i Sydkorea och Japan.

– Utvecklingen går snabbt framåt, samtidigt ser man även begränsningarna i hur långt robotiken kommit. Systemen är fortfarande beroende av oss människor för input och instruktioner.

Märker du att robotar väcker många känslor och frågetecken?

– Utveckling inom robotik har bidragit till förändring vilket kan skapa osäkerhet för många. Framför allt ser vi att samhällskontraktet och vår syn på arbete utmanas i termer av de skyddsnät vi har idag, och den sysselsättning som mycket av våra liv är uppbyggda kring. Därför kan många uppleva en osäkerhet och många frågor i relation till vilken roll robotar kommer att ha framöver.

Behöver vi aktivt förändra vårt mindset eller kommer framtiden att smyga sig på lika obekymrat som robotgräsklippare och robotdammsugare har gjort?

– Genom att fler enheter blir uppkopplade och vi samlar in större datamängder som kan användas för att träna artificiell intelligens och självlärande system så kommer systemens påverkan på våra jobb, liv och samhälle att bli omfattande. Det kommer att kräva omställningar av våra mindset, färdigheter och ledarskap. Detta är något vi aktivt behöver arbeta med för att utveckla system för kontinuerligt lärande. Vi behöver även anpassa vårt ledarskap och våra organisationer till en mer ”nätverkad” och snabbt föränderlig värld.

Claudia Olsson har sagt sig vara övertygad om att AI och Big Data erbjuder en stor framtidspotential för byggsektorn. Hon står fast vid den ståndpunkten.

– Genom att exempelvis skapa digitala miljöer som är replikor av den riktiga världen, så kallade digitala tvillingar, får man tillgång till flexibla utvecklings- och experimentmiljöer. Man kan då testa hållbarhet, utforska nya material och lägga grunden för mer ändamålsenligt byggande. Med hjälp av AI-baserat beslutsstöd så kan man sedan i själva byggprocessen fatta optimerade beslut för att genomföra projekt mer effektivt och på en högre säkerhetsnivå.

Framöver, berättaar Claudia Olsson, är det troligt att humanoida robotar kan ta över eller bistå med arbetsuppgifter som innebär säkerhetsrisker inom byggbranschen.

– Det handlar om miljöer med extrema temperaturer, uppgifter som medför fallrisk, klämrisk eller i situationer som kräver tunga lyft. Med exoskelett och med humanoida robotar kan man minimera riskerna för människor.

#framtid / #teknik / #utveckling

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER