Jasmin Jakberg jobbar som mätningstekniker på Svevias projekt vid Brunnsparken.

Foto: Svante Örnberg

"Man måste vara noggrann och skärpt”

Som mätningstekniker är Jasmin Jakberger först och sist på plats. Med en blandning av arbete utomhus och inne – och med ett stort ansvar för att både millimeter och kronor räknas riktigt.

Porträtt

Försiktigt börjar det ljusna i Brunnsparken. Där ligger Göteborgs viktigaste knytpunkt för kollektivtrafik (under högtrafik avgår 120 spårvagnar och 130 bussar i timmen). Men det är också en park som Svevia fått i uppdrag att restaurera. Innanför snurrgrinden i parken vi hittar Jasmin Jakberger som är projektets mätningstekniker.

–Eller mätare… eller utsättare. Eller pinnpojk som de lite äldre säger. För att det förr helt enkelt var killar som gick runt med mätverktyg på pinnar. Min svärfar till exempel jobbade som pinnpojk när han var ung, berättar Jasmin.

Idag finns flera kvinnliga kollegor i yrkesrollen. Arbetsredskapen däremot sitter precis som förr på pinnar. Varje mätningstekniker har sin egen utrustning som består av två sorters mätverktyg; en gps och en totalstation. Vilken man använder beror på omständigheterna. En totalstation måste ha fri sikt till ett prisma som mätningsteknikern fäst på punkter i närheten som referenser, medan en gps navigerar efter satellit och inte påverkas av om träd eller byggnader är i vägen.

Vad är det då Jasmin Jakberger gör?

–Mätningsteknikern ser till att allting hamnar rätt. Beroende på vad det gäller för slags projekt kan det handla om att vägar, broar eller avloppsrör hamnar rätt. Att vattenledningar lutar i rätt grad i rätt riktning.

–Det är också min uppgift att se till att vägar får korrekt lutning så att vattnet rinner undan. Att bärande pålar inför ett husbygge slås ner på ett vis som maximerar bärigheten, berättar Jasmin.

Hon hade hört talas om yrket under åren på gymnasiets byggprogram men det var först när Svevia intervjuade potentiella praktikanter som Jasmin Jakberger på allvar fick upp ögonen för det.

Vad krävs för att man ska passa för yrket?

–Man måste vara noggrann och skärpt. När man bygger en bro till exempel finns inte många millimeters tolerans. Jag har alltid gillat att räkna och vill förstå, säger Jasmin. Ändå är det just vad hon också upplever som den största utmaningen: kravet på noggrannhet. Nödvändigheten av planering

–Jag måste alltid ligga ett steg före eftersom det kostar pengar när mina kollegor väntar på utsättning. Alltså på besked om var och hur de ska gräva.

Som roligast att gå till jobbet är det en dag med fint väder och när hon och arbetslaget ligger väl till i planeringen.

Ombyggnaden av Brunnsparken handlar om att göra platsen ljusare, grönare och mer välkomnande. En aspekt som bjudit på några extra kluriga moment är att det under 1600-talet låg en järnvåg i parken som inneburit flera arkeologiska fynd under restaureringsarbetet. Det fick till följd att vissa planerade grävningar fick planeras om. Bland annat tvingades Svevia att hitta en ny plats för ett system för dagvattenfördröjning.

–Det är mycket att ta hänsyn till på en plats med många hinder i backen – men det är roligt också för då tvingas man tänka, säger Jasmin.

Mätningsteknikern är den som är först på plats i inledningsskedet av ett bygge för att mäta in befintlig mark och försäkra sig om att det går att bygga som planerat. Samma yrkeskategori stänger dörren om projektet när det är klart.

–Det är vi som lämnar över relationshandlingarna som det kallas när hela arbetet är färdigt, berättar Jasmin.

Hon gillar att hennes arbetsdagar består av en blandning av räknande framför datorn inomhus och att vara ute med hjälmen på och instrumenten i högsta hugg. Trots att Brunnsparken ligger mitt i centrala Göteborg skapas något av en egen värld bakom Svevias avspärrningar, där ruschen utanför inte märks.

–Jag tycker det är härligt att få ta tåget in till stan och någon gång har jag köpt en kaffe på Espresso House intill bygget. Men vi sa när vi började här att åhh, nu kan vi ha aw i stan! Det tror jag vi haft en gång…

Den nya Brunnsparken ska invigas först i juni och enligt officiella tidplanen ska Svevia vara klara i mars – ”men jag tror att vi är klara redan innan dess” säger Jasmin innan hon tar itu med dagens uppgifter: ta fram underlag som krävs för att gjuta rännor för regnvatten, ge höjder till plattsättarna och gräva det sista för markvärme.

Jasmin Jakberger

Gör: Jobbar sedan 3,5 år som mätningstekniker på Svevia, division Anläggning i Göteborg.

Bakgrund: Läste gymnasiets byggprogram och därefter tekniskt basår vid Högskolan i Borås innan hon gick yrkeshögskolans utbildning till byggingenjör.

Hur yrket påverkar min fritid: ”Även om jag reser med familjen fotar jag grävmaskiner och kollar kantsten och hur man lagt asfalt runt brunnar”

Mätningsteknik

Mätningsteknik innefattar kunskap om tekniker och metoder. Områden som ingår är geodesi, fotogrammetri, GNSS (GPS, Galileo, GLONASS), laserskanning och referenssystem samt beräkningstekniker som utjämning, transformationer och projektioner.

Källa: Trafikverket

#branschfolk / #markarbete / #Teknik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER