Ebba Antin gillar utmaningen i att hitta talanger och oslipade diamanter till en vägbransch som har fler lediga tjänster än kvalificerade sökande.

Foto: Markus Marcetic

Vägbranschen - här finns både jobb och karriärvägar

Att rekrytera medarbetare till operativt vägunderhåll är en utmaning. Vägbranschen toppar inte ungdomars önskelista på yrken. Men för den som tackar ja erbjuds utbildning inom branschen och det finns gott om jobb med många karriärvägar.

Porträtt

En av dem, som arbetar med kompetensförsörjningsfrågor och rekrytering, är Ebba Antin, HR-specialist på Svevia som I Perspektiv träffar på vägstationen i Tumba, utanför Stockholm.

Hennes telefon ringer konstant och hon svarar lika vänligt varje gång, väl insatt i en mängd olika personalärenden från Sveriges alla geografiska hörn.

– Jag gillar när det händer saker, jag vill finnas med. Vara nära i de olika processerna. Det är främst våra arbets- och platschefer runt om på Svevias etableringar som är mina uppdragsgivare. Det är i samspelet med dem jag gör nytta, säger Ebba.

Även om hon är stationerad i Stockholm så är hennes geografiska ansvarsområde betydligt större än så. Hon jobbar på bred front med frågor som rör kompetensförsörjning och har med tiden specialiserat sig på riktade insatser som möter branschens sysselsättningskrav.

– Våra stora uppdragsgivare, exempelvis Trafikverket och Stockholms stad, har ofta höga och väldigt specifika krav på den personal som ska arbeta i givna kontrakt. Det handlar om allt ifrån socialt ansvarstagande genom rekrytering av personer som står utanför arbetsmarknaden, till att en blivande platschef ska ha en speciell utbildning eller många års erfarenhet. Det krävs ofta ett stort engagemang både från rekryterande chef och från mig, för att hitta rätt personer. Särskilt i de fall där kunden alltså dessutom måste godkänna den kandidat vi föreslår till tjänsten, förklarar Ebba.

Att Ebbas engagemang är starkt råder det inga tvivel om. Hon beskriver kundernas krav som en möjlighet, snarare än som trösklar.

Det är ett engagemang som behövs. I hela branschen finns ett stort rekryteringsbehov. För Svevias division Drift, som sköter drift och underhåll av mer än 50 000 mil väg i Sverige, är behovet av arbetskraft betydligt större än utbudet av kvalificerade kandidater. Att jobba med operativ drift i vägbranschen är inte superpoppis i dagens läge och ett yrkesval som inte ligger allra högst upp på ungdomarnas jobblistor.

– Många människor söker våra tjänster men inte tillräckligt många har rätt bakgrund. Förr fanns en vägmästarutbildning, men något liknande finns inte längre. Vi måste istället rekrytera medarbetare med potential och motivation som vi kan investera i, utbilda internt och kompetensutveckla. Mina kollegor i produktionen är fantastiska handledare och starka i sina yrkesroller. Tillsammans erbjuder vi världens bästa skola här på Svevia, säger Ebba.

Att ploga snö, tvätta tunnlar eller på olika sätt hålla våra vägar säkra, är ett samhällsbärande och viktigt arbete. Ebba rekommenderar varmt ett yrkesval inom vägbranschen, till så många som möjligt, så ofta hon kan. I sitt sökande efter kandidater bryter hon gärna mönster, och intresserar sig för nya branscher för att bredda rekryteringsbasen. Något som också kan innebära att hon ibland måste övertyga rekryterande chef och kunderna, om att en högst otippad förmåga faktiskt kan vara en oslipad diamant.

– Kompetens handlar om så mycket mer än vad någon har gjort i sitt tidigare arbetsliv. Allt vi gör är ett lagspel och vi behöver komplettera varandra genom mångfald. Jag älskar när någon är beredd att byta bransch, vill och vågar vara med i vår utvecklingsresa. Jag vet att den resan är möjlig och att vidgade vyer och olikheter oftast ger fina resultat. Mitt jobb handlar aldrig om att rekrytera en person. Det handlar om att rekrytera rätt person, ler Ebba.

#vägunderhåll / #rekrytering / #karriär

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER