Beslut om utbyggnad av Stockholms kollektivtrafik omfattar både nya sträckningar av tunnelbana och spårväg.

StockSnap, Pixabay

Historisk satsning på utbyggd kollektivtrafik i Stockholm

Stockholms läns landsting ska bygga ny tunnelbana mellan Fridhemsplan och Älvsjö, förlänga Roslagsbanan till city och bygga Spårväg Syd mellan Älvsjö och Flemingsberg.

Spaning

Stockholms läns landsting har kommit överens med Sverigeförhandlingen, Stockholms stad, Huddinge kommun och nordostkommunerna om satsningar på utbyggd kollektivtrafik, som gör det möjligt att bygga drygt 100 000 nya bostäder i länet. Satsningen innebär ny tunnelbana mellan Fridhemsplan och Älvsjö, nya Spårväg Syd mellan Älvsjö och Flemingsberg, ny tunnelbanestation vid Hagalund på den gula linjen samt förlängning av Roslagsbanan till T-centralen via Odenplan.

Satsningarna innebär en investering på totalt cirka 30 miljarder kronor, inklusive fordon och nya depåer, varav Stockholms läns landsting står för cirka 8 miljarder. Utbyggnaden av kollektivtrafiken innebär omkring 25 nya stationer och hållplatser

Den nya tunnelbanesträckning mellan Fridhemsplan och Älvsjö kommer att få sex stationer: Älvsjö, Östberga, Årstafältet, Årstaberg, Liljeholmen och Fridhemsplan. Tunnelbanan kopplas ihop med röd linje vid Liljeholmen för trafikering även mot Skärholmen. I överenskommelsen ingår även en ny tunnelbanestation vid Hagalund på den gula linjen mellan Odenplan och Arenastaden.

En ny spårväg ska byggas mellan Älvsjö och Flemingsberg: Spårväg Syd, som bland annat passerar Masmo, Kungens kurva, Skärholmen och Fruängen.Satsningen innebär också att Roslagsbanan förlängs från Universitetet till T-centralen via en ny station vid Odenplan.

Satsningarna på kollektivtrafik innebär också enligt överenskommelsen drygt 100 000 nya bostäder i länet. Förhandlingarna mellan Sverigeförhandlingen och Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Huddinge kommun, Vallentuna kommun, Österåker kommun och Täby kommun samt Solna stad inleddes i februari 2016.

Beslutets togs av Stockholms läns landsting den 30 mars 2017.

#trafik / #framtid

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER