Det behövs en skärpning av hastighetskontroller vid vägarbeten innan fler liv går till spillo, enligt bransch- och arbetsgivareorganisationen Maskinentreprenörerna.

Foto: Patrick Trägårdh

Fartkamera kan sänka hastigheten vid vägarbeten

Vid en hastighetskontroll vi ett vägarbete var högsta uppmätta hastigheten 124 kilometer i timmen. Med fartkameror kan hastigheterna dämpas och säkerheten förbättras menar Per Ek på Maskinentreprenörerna.

Spaning

I slutet av augusti gjorde trafikpolisen en av många trafik- och hastighetskontroller. Denna gång på E6:an utanför Lund. I vägarbetsområdet hade man begränsat hastigheten till 50 km/h för att minska olycksrisken och förbättra arbetsmiljön för vägarbetarna. Respekten för den angivna hastigheten var i princip obefintlig från bilisternas sida, enligt polisen som uppskattade att uppemot 70 procent av bilisterna inte respekterade hastighetsskyltningen.

Den högst uppmätta hastigheten blev 124 km/h där det var 50km/h. Dessutom poängterade polisen att många höll på med sin mobiltelefon medans man körde. Detta är tyvärr inget specifikt för en enstaka kontroll. Nu behövs en skärpning innan fler liv går till spillo, enligt bransch- och arbetsgivareorganisationen skriver Maskinentreprenörerna i ett pressmeddelande.

Inom de branscher som arbetar med att förbättra vår infrastruktur satsas hårt på arbetsmiljöfrågor och säkerhet för våra medarbetare. Men som det ser ut nu är det jobbet förgäves. Det är inte främst vägarbetarna som behöver mer utbildning, det är snarare förarna som ska ta ansvar. ­

– Polisen måste snabbt kunna bötfälla de som uppenbarligen struntar i säkerheten. Det måste kännas tillräckligt och ge avskräckande böter och i vissa fall indragande av körkortet, säger Per Ek, regionchef för Maskinentreprenörerna.

– För att skapa den nödvändiga säkerheten vid vägarbeten för såväl vägarbetarna som för trafikanterna, så finns det inte något effektivare sätt än att montera fartkameror vid alla vägarbeten med hög olycksrisk. Fartkameror kombinerat med en tydlig skyltning att det utförs hastighetskontroll dygnet runt så länge vägarbetet pågår. Det menar vi skulle uppnå önskat resultat. Säkerheten för vägarbetare och trafikanter måste förbättras. Alla har rätt att komma hem från sitt arbete hela och välbehållna, säger Per Ek.

#arbetsmiljö/ #säkerhet / #vägar

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER