Foto: Pixabay

Drönare kan effektivisera byggprocessen

Trafikverket ser en potential i att spara både tid och pengar genom att använda drönare för mätning och fotografering vid byggprojekt.

Spaning

Drönare kan vara ett komplement som fyller glappet mellan konventionell flygfotografering och mätning på marken, så kallad geodetisk mätning. Man kan snabbt få fram flygbilder till en låg kostnad. Det skriver Trafikverket på sin hemsida. Nackdelen är bland annat osäker bildkvalitet, vilket till viss del beror på att drönaren rör sig mycket i alla ledder. Vid högre krav på noggrannhet kan det behövas omfattande stödmätningar på marken.

Sven-G Johansson som är en av Trafikverkets specialister på informationsförsörjning säger att de ekonomiska vinster som kan uppnås med drönare ska kalkyleras mot kostnaden för att skaffa samma information med befintlig teknik, exempelvis flygplan eller helikopter, geodetisk mätning och laserskanning.

Än så länge finns inte någon standard för mätning med drönare. Metoden har prövats i samarbete med Ncc i samband med att en ny sträckning för väg 56 byggdes. Syftet var att ta reda på för- och nackdelar och att få erfarenhet inför liknande mätningar i kommande projekt. När tillräckligt många liknande tester har utförts kan en standard tas fram.

#Teknik / #Trafikverket

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER