Förmågan att samarbeta värderas högt i platsannonser för byggbranschen.

Foto: Svevia

Anvarsfull och självständig - toppegenskaper i branchen

I en undersökning av nästan en miljon platsannonser konstaterar Nackademin att de egenskaper som efterfrågas ser ungefär likadan ut oavsett bransch.

Spaning

De egenskaper som sticker ut för just byggbranschen är orden ansvarsfull och självständig. Två nya egenskaper på listan jämfört med tidigare år är kreativ och att vara bra på att samarbeta.

– Det speglar två viktiga delar av att jobba inom byggbranschen: att du är med och bygger framtidens samhälle och att du kommer att vara en del av ett team med många olika funktioner och ansvarsområden och därför behöver trivas med att jobba tillsammans med människor, säger Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin.

I platsannonserna från byggbranschen finns också en tydlig värdering av olika utbildningar. Av nästan 50 000 annonser dominerar efterfrågan av universitets och högskoleutbildning.

– Det är tråkigt att se att det fortfarande finns extrema skillnader mellan vilken typ av utbildning som efterfrågas av arbetsgivare. Kännedomen om möjligheten att anställa från yrkeshögskolan tycks fortfarande vara låg bland arbetsgivare, vilket är synd eftersom yrkeshögskolan svarar mot många av de matchningsutmaningar som vi ser idag.

I Nackademins sammanfattning konstaterar de att framtidens arbetsmarknad kommer att kännetecknas av en snabb förändringstakt och att kompetenser kommer att bli utdaterade snabbare än idag. En utbildning kommer inte längre att räcka ett helt arbetsliv och den teknologiska utvecklingen kommer att kräva ett konstant lärande. I ljuset av detta så kommer färdigheter – och egenskaper – kanske spela en ännu större roll när arbetsgivare rekryterar

#framtid / #utveckling

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER