Adventsljusstake, modell gigantisk. Bilderna är tagna från danska sidan Öresund, strax norr om bron, under tester som gjorts i veckan.

Foto: Øresundsbron

Pylonerna på Öresundsbron blir adventsljusstake

I år kommer en pylon i taget på Öresundsbron att tändas som på en adventsljusstake.

Spaning

Varje år den första advent tänder Øresundsbron sin julbelysning. Det har tidigare varit nödbelysningen på tågdäck, som under de mörka veckorna fram till jul fått utgöra en 8 kilometer lång ljuskedja över Öresund. Något som är en uppskattad tradition.

Just i år pågår ett arbete med att byta ut nödbelysningen vilket gör att den inte kan användas som julljus i år. I stället kommer de fyra pylonerna att omvandlas till adventsljusstake. För varje söndag i advent kommer ett nytt ljus att tändas i toppen av en pylon, tills de alla fyra är tända till jul.

- Vi använder LED-ljus, de kommer dra mindre energi än den julbelysning vi använt tidigare. Så genom att byta julljus gör vi dessutom en energibesparing, säger Bengt Hergart.

Det första ljuset kommer tändas på söndag. Ljusen i den jättelika och högst ovanliga adventsljusstaken kommer att vara tända varje dygn mellan klockan 15.00-09.00.

- Lamporna i pylonerna är riktade som en tavelbelysning, alltså neråt-inåt pylonen. Vi har flygplatsen precis intill och har därför riktat lamporna så att de inte ska störa planen, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbron.

Faktaruta

Höjd: Adventsljuspylonerna är 203,5 meter höga.

Belysning: Varje pylon har 14 stycken 100W LED-spots

Förbrukning och kostnad: 1,4KWh per pylon i timmen. En KWh kostar cirka 30 danska ören, så när alla 4 pyloner är tända kommer det kosta 1,20DKK i timmen.

Mysfaktor: Den LED-lampa som används är något för vit-blå, så för att ge ljuset den rätta färgen används gul-orange glas.

#bro / #teknik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER