Nu kommer de första förarlösabussarna till Sverige

Kollage: Svevia / Bilder från Pixabay

Vår busschaufför, vår busschaufför... Finns inte?!

Nu kommer de första förarlösa bussarna till Sverige. Transportstyrelsen har gett klartecken till två förarlösa bussar som ska köra i Stockholm, på en 1,5 kilometer lång sträcka mellan Kista galleria och Victoria Tower i Kista, i Stockholm.

Spaning

I ett pressmeddelande meddelar Transportstyrelsen att de har gett klartecken till den första försöksverksamheten med självkörande buss på allmän väg i Sverige.

- Det här är ett historiskt beslut som främjar utvecklingen av ny, innovativ teknik som är viktig för samhällsutvecklingen. Omfattande försöksverksamhet och kunskapsuppbyggnad är nödvändigt för att automatiserad vägtrafik ska kunna utvecklas på ett hållbart och trafiksäkert sätt, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.

Godkännandet har föregåtts av omfattande granskningar för att säkra att tekniken är trafiksäker. En sista verifiering i drift har gjorts för att kontrollera så att fordonet följer de trafikregler som finns utmed den sträcka som ska köras.

Det är bussbolaget Nobina som står bakom försöksverksamheten.

Två självkörande bussar ska rulla en sträcka på 1, 5 kilometer mellan Kista galleria och Victoria Tower i Kista. Bussarna följer en virtuell räls som är inspelad i förväg. Hastigheten är låg, 20 km i timmen.

Bussarna saknar ratt och kan styras med hjälp av en styrpinne. Det kommer att finnas en förare ombord eftersom dagens lagstiftning kräver att det finns en fysisk person i eller utanför fordonet. Föraren ska kunna hantera hinder som finns i bussens färdväg.

Bussarna är nu registrerade i Transportstyrelsens register som provfordon/lätta bussar och har utrustats med registreringsskyltar.

Testet ska pågå i sex månader.

Faktaruta

Bussarna: Drivs med el och följer en förinspelad virtuell räls. Gps och sensorer läser av omgivningen under färd och säkerställer att fordonet inte avviker mer än några centimeter i sidled från den virtuella rälsen.

Antal passagerare: 12 passagerare, varav sex sittande.

Tillstånd: Sedan 1 juli 2017 har Transportstyrelsen rätt att utfärda tillstånd för försök med självkörande fordon på allmän väg.

Den som söker tillstånd: Måste kunna bevisa att verksamheten bedrivs på ett trafiksäkert sätt. Det gäller till exempel att fordonet har fungerande nödstopp och att det kan styras manuellt.

Fler ansökningar: Transportstyrelsen handlägger för närvarande ytterligare åtta ansökningar om försök med självkörande fordon, och fler väntas inkomma.

#teknik / #utveckling / #framtid

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER