Återvunna lastpallar minskar negativ miljöpåverkan och spar pengar.

Foto: Pixabay

Återvinning av material kan ge miljarder

Sverige förlorar minst 42 miljarder kronor varje år. Det är budskapet i en ny forskningsrapport som visar att stora ekonomiska värden går förlorade.

Spaning

- En stor del av de mångmiljardbelopp som årligen går förlorade skulle kunna återtas till 2040. Exempelvis behöver vi bättre produktdesign och återvinningssystem. Det är en stor industriell möjlighet och utmaning för både näringslivet och politiken, säger Anders Wijkman, ordförande Återvinningsindustrierna.

För byggbranschen finns redan ett etablerat retursystem för lastpallar som heter Retursystem Byggpall. Under hösten har de publicerat flera rapporter som visar att retursystemet både bidrar med minskade koldioxidutsläpp och kostnader för de anslutna byggföretagen. I ett pressmeddelande hänvisar de till en studie som visar att ur ett transportperspektiv bidrar en slängd pall i en avfallscontainer med mer än tre gånger så mycket CO2-utsläpp jämfört med att returnera pallen till Retursystem Byggpall. Retursystem Byggpall drivs gemensamt av branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Byggmaterialhandlarna och Byggmaterialindustrierna.

Enligt Återvinningsindustrierna uppstår värdeförlusterna främst för att material ofta går förlorat och för att kvalitén på materialet försämras. Endast en fjärdedel av materialvärdet för stål, aluminium, cement, plast och papper finns kvar efter en användningscykel. Detta trots att mycket av materialet skulle kunna återvinnas igen till hög kvalitet. Hela 42 miljarder kronor går förlorade varje år, bara för dessa fem material.

#miljö

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER