Med självläkande betong kan behovet av betongreparationer minska.

Kollage: Svevia

Självläkande betong och broar av plast

Kan en svamp bli ett ekonomisk och miljövänligt alternativ för betongreparationer och plast ett nytt material för gångbroar?

Spaning

När Aktuell Hållbarhet presenterar fem greentech-innovationer som presenterats under de senaste månaderna är två av dem intressanta för bygg- och infrastrukturbranschen, självläkande betong och återvunnen plast som byggmaterial.

Om den självläkande betongen konstaterar de att betong är en kolintensiv produkt som dessutom kräver mycket underhåll. Forskare vid Binghamton University har upptäckt en ny, miljövänlig och ekonomisk lösning som kan ersätta den betong som årligen används för att täta sprickor och hål som uppstår i betongkonstruktioner. I tidningen Construction and Building Materials beskriver forskarna hur svamp kan användas för att skapa ”självläkande” betong. I studien använde man sig av svampen Trichoderma reesei som fungerade som tätningsmedel när den blandades med betong. När vatten och syre bildade sprickor i betongen så expanderade svampar och sporer. Det ledde till att det bildades kalciumkarbonat som fyllde igen sprickorna.

Ett material som sällan behöver underhållas är plast. Aktuell Hållbarhet berättar om ett brittiskt företag som använder återvunnen plast för att tillverka ett ersättningsmaterial för trä. Materialet som kallas för Smartwood kan tillverkas av i stort sett alla typer av plast, även sådan som innehåller mat eller metall som blivit kvar från återviningen. Smartwood kan till exempel användas för att bygga trappor, gångbroar och stängsel. Till skillnad från vanligt trä behöver materialet sällan underhållas eller bytas ut.

Övriga greentech-innovationer som presenteras är vätgascyklar och världens största luftrenare och en tvättmaskin som tar bort microplast.

#miljö / #framtid / #utveckling

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER