Bra kommunikation är en viktig säkerhetsfråga. Nu erbjuds branschen en app med ordlista på flera olika språk.

Foto: Svante Öhrnberg

App med bygglexikon på flera språk

Med ett yrkeslexikon för bygg- och anläggningsbranschen kan risken för språkliga missförstånd överbryggas på bygget.

Spaning

Seko, Byggnads, Sveriges Byggindustrier och Maskinentreprenörerna har tillsammans med apputvecklaren Lingio tagit fram ett yrkeslexikon för bygg- och anläggningsbranschen. Appen erbjuder i dag ett byggyrkeslexikon på svenska, engelska och arabiska men fler språk är på gång.

Att kunna kommunicera med varandra är viktigt ur både en social aspekt som ur ett säkerhetsperspektiv. När allt fler medarbetare i den svenska bygg- och anläggningsindustrin har i dag ett annat första språk än svenska är förhoppningen att appen ska underlätta det dagliga arbetet ute på bygget.

I lexikonet finns 2000 bygg- och anläggningsrelaterade ord med ljudinspelningar av alla ord. Det finns också en tematisk indelning som till exempel arbetsmiljö, material, produktion, etik.

Lexikonet finns att ladda ner i både Google Play och Appstore. Under 2018 planeras det utökas medgrammatiska språkkurser, bilder på materail, maskiner och verktyg samt fler yrkesspecifika ord och fler språk som bland annan dari, tigrinja och farsi.

Yrkeslexikonet

Språk: Ordlistan finns i dagsläget på svenska, engelska och arabiska

Gratis: Vem som helst ska kunna ladda ner den på sin smarta telefon

Hitta appen: Sök efter "Lingio" i Google Play Länk till annan webbplats. eller App Store Länk till annan webbplats.. Öppna appen och tryck på den orangea loggan i nere högra hörnet. Välj Byggindustri/Construction Industry för att få tillgång till ordlistan. Observera att du måste ha engelska, svenska eller arabiska inställt som språk, annars kommer du inte att hitta ordlistan.

Om Lingio

  • Arbetat med apputveckling riktat till nyanlända sedan 2015
  • Har avtal med Länsstyrelsen, så att alla som söker uppehållstillstånd i Sverige har tillgång till Lingios språkapp från dag ett
  • Samarbetar med Arbetsförmedlingens projekt se Länk till annan webbplats.

#arbetsmiljö / #säkerhet / #mångfald

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER