Trafiksäkerhetskameror beräknas rädda 20 liv per år i Sverige.

Foto: Patrick Trägårdh

Trafikanter ger tumme upp för hastighetsövervakning

Tre av fyra trafikanter är positiva till automatisk hastighetsövervakning enligt en undersökning som Trafikverket gjort.

Spaning

Sedan 2006 har drygt 1600 trafiksäkerhetskameror satts upp längs Sveriges vägar. Årligen etableras det 250 nya trafiksäkerhetskameror. Syftet med trafiksäkerhetskameror är att minska risken för olyckor och de beräknas rädda cirka 20 liv per år. Hastighetsefterlevnaden vid kamerorna är 95 procent vilket även bidrar till att utsläpp av koldioxid och andra skadliga partiklar minskar, liksom bullret från trafiken.

År 2017 var 73 procent av de tillfrågade positiva till trafiksäkerhetskameror, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

- Sverige har en unikt hög acceptans och det beror på att vi ser kamerorna som en livräddare som placeras på vägar med hög medelhastighet och hög olycksrisk. Vår inställning är att människor vill göra rätt och vi ska hjälpa dem att göra det, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Trafikverket.

Kvinnor är i högre utsträckning positiva än män till trafiksäkerhetskameror – mellan 75-85 procent av kvinnorna är positiva. Personer i åldern 55-84 år är också mer positiva till denna åtgärd än de som är yngre. De kommande åren kommer ytterligare 250 trafiksäkerhetskameror sättas upp per år i Sverige. Utbyggnaden av kamerorna sker framförallt på 70-80-90-vägar där medelhastigheten är hög och risken för olyckor är stor. Trafiksäkerhetskamerorna är ett bidrag i arbetet med Nollvisionen – att ingen ska dö eller skadas svårt i trafiken.

Trafiksäkerhetskameror

Placering: Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.

Bild och mätning: Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.

Blir fotograferade: Endast de som kör för fort.

Informationen som registreras: Alla kameror är direktkopplade till Polisen.

Vilar aldrig: Kamerorna fungerar både dag och natt, under hela året.

#Trafik / #säkerhet / #Trafikverket

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER