Svevia

Konkurstrend för bygg- och transportbranschen

Fortsatta konkurser för transportbranschen och byggbranschen under januari månad.

Spaning

Färsk statistik från UC visar att antalet företagskonkurser i januari totalt minskar med 7 procent.

Men enligt UCs statistik håller den negativa trend, som större branscher dragits med under 2017, i sig. Majoriteten av de större branscherna inleder året med ökat antal konkurser. Byggbranschen ökar med 8 procent, detaljhandeln med 9 procent och hotell- och restaurang med hela 24 procent. En uppstickare i sammanhanget är transportsektorn, vars konkurser ökar med 26 procent.

- Trenden med ökade konkurser för bygg, detaljhandel och restauranger fortsätter. Det är en trend som har hållit i sig sedan hösten 2016 och vi ser ingen avmattning. I byggbranschen är de små ROT-bolagen särskilt utsatta. En förklaring är att renoveringsvågen är över efter de förändrade ROT-avdragsreglerna. Under 2017 gjordes ROT-avdrag för en halv miljard mindre än under 2016 bara i Stockholm. Det påverkar självklart de små byggbolagen negativt, kommenterar Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.

#utveckling

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER