Patrick Trägårdh

Regeringen vill införa entreprenörsansvar

Arbetstagare ska få skydd för sin lön och osund konkurrens ska motverkas. Därför vill regeringen införa ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen. Det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden.

Spaning

Det byggs rekordmycket i Sverige och bygg- och anläggningsbranschen går för högtryck. Samtidigt är det en bransch som brottas med stora utmaningar när det gäller fusk och rent kriminell verksamhet. Därför vill regeringen införa ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen. På en pressträff den 13 februari presenterade stadsminister Stefan Löfvén och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson förslaget. Beslut fattas på regeringssammanträdet den 15 februari.

– Det finns mycket fusk och kriminalitet i bygg- och anläggningsbranschen. Min regering genomför en rad åtgärder för att stätta stopp för det. Det ska vara ordning och reda på svenska arbetsplatser. Nu lägger vi fram en ny kraftfull lagstiftning för att rensa upp på svenska byggen, säger statsminister Stefan Löfven.

Lagförslaget innebär att en arbetstagare i bygg- och anläggningsbranschen som inte får lön ska kunna få betalt av det företag som anlitat arbetstagarens arbetsgivare. I andra hand ska huvudentreprenören ansvara. Om entreprenörsansvaret aktualiseras så kan den entreprenör som betalat arbetstagarens lön i efterhand kräva ersättning från arbetsgivaren. Förslaget förväntas ha en preventiv effekt och göra det svårare för oseriösa aktörer att verka genom noggrannare kontroller av vilka underentreprenörer som släpps in på svenska byggarbetsplatser.

– Det är helt oacceptabelt att seriösa och ansvarstagande entreprenörer i bygg- och anläggningsbranschen ska riskera att konkurreras ut av de som fuskar med skatten, struntar i säkerheten eller inte betalar sina arbetstagare den lön de har rätt till, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

Lagförslaget innebär också att arbetstagaren och arbetstagarorganisationerna ska ha rätt till information om aktörerna i entreprenadkedjan. Brott mot informationsskyldigheten föreslås kunna leda till skadestånd. Enligt lagförslaget ska parterna på arbetsmarknaden fortsatt kunna reglera frågan om entreprenörsansvar i kollektivavtal som då ska tillämpas i stället för lagstiftningen. Entreprenörsansvaret föreslås gälla både inhemska och utstationerade arbetstagare.

Regeringen har sedan tidigare infört personalliggare på byggarbetsplatser för att motverka svartarbete och från 1 juli 2018 införs arbetsgivardeklaration på individnivå. Vi har gett våra myndigheter i uppdrag att samarbeta bättre för att motverka osund konkurrens och rivit upp lex Laval så att det alltid ska vara möjligt för fackförbund att kräva ett svenskt kollektivavtal. Men regeringens bedömning är att mer behöver göras och föreslår därför ett entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.

#utveckling/ #arbetsmiljö

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER