Utbyggnad av VA-nätet i Luleå tog hem priset Årets Bygge 2018.

Foto: Markus Marcetic

Årets Bygge 2018 är en utbyggnad av VA-nätet

Ett stort infrastrukturprojekt som till stora delar byggs under marken vann över mer visuellt tilltalande byggnader när Årets Bygge utsågs.

Spaning

Kanske kan det ses som ett tecken i tiden. Både att det är ett infrastrukturprojekt som kammar hem priset, men också att projektet är en utbyggnad av VA-nätet i Luleå. VA-projektet Östra är ett omfattande infrastrukturprojekt som ger Luleå möjlighet att fortsätta växa.

Medvetenheten om behovet av en utbyggnad och omfattande restaurering av VA-näten i Sverige är väl känt. För att stärka skyddet av Sveriges dricksvatten har regeringen överlämnat förslag till Lagrådet som handlar om säkrare dricksvattendata, obligatoriska förnyelse- och underhållsplaner samt en tydlig uppmaning till mellankommunalt samarbete på dricksvattenområdet.

I projektet Östra länken har även trafiksäkerheten förbättrats och staden har fått nya parker och gångstråk.

Vinnaren korades på Årets Bygge-galan som ägde rum på Cirkus i Stockholm måndagen den 19 mars. Prisutdelare var bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson och 2017 års Isabelle-stipendiat Karolina Dahl.

Bakom konceptet och priset Årets Bygge står Svensk Byggtjänst och tidningen Byggindustrin. Varje år nomineras 20 byggprojekt till tävlingen och de bedöms av en jury utifrån fem kriterier:

  • Arbetsmiljö/säkerhet
  • Teknik/Innovation
  • Hållbarhet
  • Kvalitet – tid – budget
  • Samverkan

Juryn sammanfattade sitt val av Östra Länken som vinnare med följande motivering:

Gemensamma mål, öppna böcker och korta kommunikationsvägar är några av verktygen för ett projekt som är långsiktigt till sin natur och ger förutsättningar för tillväxt. Innovativa lösningar, hög teknisk precision, säkerhet och kvalitet förenas med gestaltningsprogram över ett av naturens grundelement. Årets Bygge 2018, Östra Länken i Luleå, kan därmed beskrivas som samhällsbyggnad på riktigt, en vattnets nya huvudväg genom den växande staden.

Fakta

Byggherre: Luleå kommun.

Byggentreprenör: NCC Sverige.

Projektledning: Luleå kommun och NCC i samverkan.

Kommunikation: Luleå kommun.

Konsult och Projekteringsledare: Norconsult.

Landskapsarkitekt: Tema.

Entreprenadform: Utförandeentreprenad med utökad samverkan.

#markarbete / #kommun / #vatten

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER