Foto: Pixabay

Smarta trafikljus en vinnande idé

Effektiviserade trafikflöden med trafikljus som kommunicerar med modern teknologi blev den vinnande idén i idétävlingen Infra Award Future talent.

Spaning

Idétävlingen Infra Awards Future Talent är nu avslutad och vinnare är Josefin Malmgren från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg med bidraget ”Framtidens trafiksignaler”.

I idéförslaget visar Josefin Malmgren hur trafikflödet kan anpassas för större trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan. Lösningen med ”Smarta trafikljus” bygger på uppkopplade trafikljus som kommunicerar med varandra och med trafikanterna. Med hjälp av signaler från till exempel gps-sändare och mobiltelefoner kan trafikljusen förutse hur bilar, cyklar och fotgängare kommer att åka i en korsning och effektiviserar flödet utifrån det.

Juryns motivering för det vinnande bidraget lyder:

En bra presentation av en idé som bygger vidare på befintlig teknik och sticker ut för framtida infrastruktur .

Priset i Infra Awards Future Talent var 25,000 kronor och vinnaren tilldelades titeln ”Infra Awards Talent of the year” i samband med prisceremonin på Näringslivets Hus i Stockholm.

Fakta

Tävlingen: Infra Awards Future Talent är en tävling för nytänkande studenter som vill bidra med stora och små idéer för det hållbara och klimatsmarta samhället som vi ser framför oss. Tävlingen arrangeras av InfraSweden2030 i samarbete med Sqore. Partners till tävlingen är branschorganisationerna Skanska, Dynapac, NCC och Nynas.

InfraSweden2030: Är ett strategiskt innovationsprogram som på uppdrag av regeringen ska bidra till att Sveriges transportinfrastrukturbransch ska vara effektiv och samtidigt klara av att möta samhällets krav vad gäller miljö, ekonomi och sociala utmaningar. InfraSweden2030 vill vara med och bidra till att göra Sverige oberoende av fossil energi och till en förebild inom transport och infrastruktur.

#Trafik / #framtid

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER