Fuskas det i byggbranschen? Tre yrkesverksamma i branschen svarar på frågan om de känner igen sig i problematiken.

Foto: Svevia

Enkät - Fuskas det i branschen?

Känner du igen dig i rapporterna om fusk i branschen? I Perspektiv har frågat tre yrkesverksamma i branschen.

Spaning

HB Bygg

Stefan Dahlberg, HB-bygg

Stefan Dahlberg

Arbetsledare, HB Bygg, Söderhamn

– Jag känner inte igen det här där vi är verksamma, men i större städer är det vida känt. För tio år sedan var det mer en regel än undantag. I och med ID06, personalliggare och en större medvetenhet om miljöfrågor har egna företagare inte råd att fuska. De vågar inte riskera att få böter från arbetsmiljöverket – har de svart arbetskraft, då är de rökta. Vårt företag är ganska stort på en liten ort och vi är seriösa. Här är det "by the book", annars försvinner du från marknaden. Här samarbetar vi med de andra i branschen mer än vad vi konkurrerar. Större företagen i storstäderna vet hur en slipsten ska dras för att komma igenom kryphål. De kan anlita en jurist om de skulle vilja det. De kan ju då säga att de kollat en underentreprenör och att allt ser bra ut, och köra på, även om de egentligen vet att något är fel. Jag tror att man kommer runt problemet med svart arbetskraft och fusk med miljön genom utbildningar. Personalliggare och att man ska kunna identifiera sig kan också göra mycket. Det behövs kanske tätare kontroller av skatteverket och arbetsmiljöverket. När det blir fri konkurrens skenar det iväg och då gäller det att ha en myndighet i botten.

janne olofsson

Jessica Löfström, Expandera Mera

Jessica Löfström

VD, Expandera Mera, Stockholm

Jag känner absolut igen detta. När jag började i branschen för 20 år sedan fanns det svartjobb, men det var mer oskyldigt. Småföretag anlitade svart arbetskraft, men gick ofta i konkurs för att de upptäcktes, och ofta handlade det om okunskap då. Idag handlar det om utländska bolag som kommer till Sverige i och med utstationeringsdirektivet. Gör man jobb i ett annat land i mindre än sex månader behöver man inte betala sociala avgifter och skatt i det landet, men de här företagen har organiserat och systematiserat detta. De betalar inte sociala avgifter för sina anställda. De här bolagen anlitas som underentreprenörer, för det är billigare med utländska företag. Skulle folk börja åka dit för att de anlitar svart arbetskraft kanske det skulle bli skillnad. Säg till exempel att ett företag kollas och för tionde gången åker fast, då är det inte okej.

privat

Rosario Pelleriti, Peab

Rosario Pelleriti

Platschef, Peab, Kiruna

Jag känner mig skonad. Här i Kiruna förekommer inte mycket sådant och jag har ingen erfarenhet av det. De flesta av våra underentreprenörer är lokala och jag är i anläggningsbranschen så då handlar det mer om leverantörer, och de har själva koll på krav, regler och vad som gäller för att få komma in på våra arbetsplatser. I och med att vi inte berörs av problemet så behöver vi inte prata om det oss kollegor emellan heller. Jag kan tänka mig att det förekommer mer frekvent söderöver, men det är bara spekulationer.

#branschfolk / #arbetsmiljö / #säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER