Byggbranschen är inte bara extremt mansdominerad. Den är också djupt heteronormativ.

Foto: Patrick Trägårdh

Mer HBTQ i byggbranschen

I en gemensam kampanj med RFSL slår Byggcheferna ett slag för HBTQ inom byggbranschen.

Spaning

Byggbranschen är inte bara extremt mansdominerad, med 99 procent män bland hantverkarna. Den är också djupt heteronormativ. I dag, på internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi, vill vi att alla företag ska fråga sig vad det beror på. Det skriver byggcheferna och RFSL tillsammans i en gemensam kampanj med helsidesannonser i rikstidningarna och en debattartikel i Byggvärlden.

En undersökning bland Byggchefernas medlemmar har visat att nästan varannan chef upplever fördomar mot homosexualitet i branschen. Lika många tror att företagen tappar kompetens på grund av en machokultur. Alla i ledande position måste därför tydligt visa vad som gäller.

Just nu, och under de kommande åren, bygger Sverige mer än någonsin. Samtidigt saknas personal på alla nivåer. Heterosexuella män med svenskklingande namn kan fixa mycket, men inte allt. Om byggen ska kunna fungera på ett säkert, hållbart och lönsamt sätt måste de locka fler som inte tillhör branschens norm. Fler kvinnor. Fler utlandsfödda. Fler bögar, flator och transpersoner.

Ingen är skyldig att skylta med sin läggning på jobbet. Lika lite ska någon behöva dölja sin personlighet. Vi önskar att Sveriges byggchefer gör det så enkelt som möjligt att komma ut, och att komma in, som homo-, bi- eller transperson i byggbranschen. Kontakta oss om du behöver råd, stöd eller vägledning.

Vad är?

"Byggbranschen är för bögar": Kampanj som drivs gemensamt av branschföreningen Byggcheferna och RFSL för mer mångfald inom byggbranschen.

RFSL: Strävar efter ett samhälle där hbtq-personer har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som alla andra.

Byggcheferna: Strävar efter en byggbransch där alla är lika välkomna. Inte i första hand av välvilja, utan för att det faktiskt är helt nödvändigt.

#Mångfald / #arbetsmiljö / #säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER