Färre konkurser för byggbranschen under första halvåret.

Foto: Annika Enström

Minskning av konkurser i byggbranschen

Byggbranschen gör ett positivt uppsving och minskar med 16 procent samtidigt som konkurser i flertalet andra stora branscher ökar. En samlad statistik från UC visar att antalet konkurser i juni ökar med tio procent.

Spaning

Färsk statistik från UC visar att antalet konkurser i juni månad ökar med tio procent. Men den största förändringen i juni månad står byggbranschen för som minskar med hela 16 procent. Samtidigt ökar konkurserna i stora branscher som restaurang- och hotellbranschen (+ 11 procent), partihandel (+ 16 procent) och transportbranschen (+ 45 procent).

– Halvtid i 2018 och årets först sex månader har minst sagt varit varierande. Denna månad ser vi en klar majoritet av ökat antal konkurser i våra län medan en hårt utsatt bransch som byggbranschen gör sin absolut bästa månad hittills detta år, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.

Konkursutvecklingen bland företagen ute i landet varierar. Sett till störst ökning i förhållande till procent återfinns Blekinge län i toppen som ökar med 233 procent i juni månad. Därefter följer Hallands och Jämtlands län med en ökning på 133 procent respektive 100 procent.

Mest positiva konkursutveckling i juni sett till landets län står Norrbottens län för med en minskning om 32 procent.

#utveckling

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER