Foto: Pixabay

Fossilfri bussflotta i Stockholm

Stockholm är den första staden i världen med helt fossilfri kollektivtrafik – det uppger i alla fall styrande trafikpolitiker sedan de sista dieselbussarna nu pensionerats.

Spaning

Nu har de sista SL-bussarna drivna på icke förnyelsebara drivmedel fasats ut. Det innebär att SL:s och Stockholmsregionens busstrafik, och därmed alla kollektivtrafik på land, som första huvudstadsregion i världen nu är 100 procent fossilfri. Det skriver RT-forum i sitt nyhetsbrev.

Resan mot en fossilfri och klimatsmart kollektivtrafik inleddes med etanolbussar och biogas. Den kraftiga expansionen börjande 2006 då 2 av 10 bussar var miljöbussar. Vid årsskiftet försvann sju av de nio kvarvarande dieselbussarna och sedan fanns bara två små bussar kvar – en på Tynningö och en på Ornö. Först ställdes Tynningö-bussen om och nu har även bussen på Ornö börjat tankas med förnyelsebart drivmedel.

Pendeltåg, tunnelbanor och lokalbanor drivs sedan tidigare till 100 procent på ren el från förnyelsebara energikällor. SL länge arbetat systematiskt med utfasning av fossila drivmedel och hela tiden jobbat mot högt ställda miljömål.

Sverige har nationellt ett mål om en fossiloberoende fordonsflotta 2030 och Stockholms läns landstings mål var övergång till 100 procent förnybart i busstrafiken år 2025 – något som nu har nåtts med råge. Stockholmsregionen blir nu först i världen med en helt fossilfri bussflotta och kollektivtrafik på land.

#miljö / #trafik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER