Foto: Patrick Trägårdh

Gamla strukturer skapar stress

Många upplever stress men få vill erkänna det. När I Perspektiv i en rundringning till platschefer ställer frågan om stress är det många som bekräftar det. Men ingen vill ställa upp med sitt namn.

Spaning

Platschefers arbetsbelastning är hög och kraven kommer från alla håll. Jobbet handlar ofta om att släcka de mest akuta bränderna.

I Perspektiv har talat med platschefer i flera av de större bolagen i branschen som bekräftar bilden. Men det finns en tydlig ovilja att uttala sig offentligt kring detta för att de inte vill fronta med åsikter som bryter mot en kultur, kollegor emellan, som råder på många arbetsplatser.

En åsikt är att det ofta förutsätts att projekt ska drivas med synsätt som egentligen inte fungerar ihop med det samhälle vi lever i idag.

– Vi är på något sätt kvar i en gammal kultur där mannen jobbade och frun var hemma och skötte barn. Det finns någon slags heder i att jobba 50–60 timmar i veckan. En del köper läget, som jag, och gör det bästa av situationen.

De vittnar också om att arbetsbördan är väldigt stor och kraven kommer från många håll samtidigt.

– Det finns perioder då det kan bli för mycket. Det sitter jag i just nu.

– Det är många saker som ska hanteras samtidigt – många maskiner som är ute, ett stort informationsflöde, folk som ska arbetsledas och telefoner som ringer. Jag har ingen direkt strategi, utan försöker sålla i vad som är viktigast och ta det som är mest akut först. Sedan måste man såklart försöka följa grundplanen så gott det går.

Svårigheten att rekrytera personal ses som ett stort problem. Både arbetsbelastning och jargong sätter käppar i hjulen för att utveckla företagen.

– Ett väldigt stort problem är den beredskap vi har. Man måste vara jour och ha koll på om det exempelvis är halt ute. Det betyder att du måste ställa väckarklockan som ringer varannan timme hela natten. Den yngre generationen vill nästan inte acceptera ett sånt jobb.

#arbetsmiljö/ #säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER