Foto - Pixabay

Verktygen som ger vibrationsskador

I en ny rapport från AFA Försäkring pekas vibrationsskador av handhållna verktyg ut som den vanligaste arbetssjukdomen. Många i branschen är drabbade.

Spaning

Tre av tio arbetssjukdomar är vibrationsskador. Det visar AFA Försäkrings nya rapport ”Vibrationsskador – en skakig historia”. Mest drabbade är mansdominerade yrken, till exempel byggnadsträarbetare, betongarbetare och bilmekaniker.

Rapporten handlar om vilka verktyg som orsakar vibrationsskador.

- Vi kan se vilka verktyg inom varje yrkesgrupp som ger flest personer besvär. Det vi inte ser i rapporten är människorna bakom siffrorna och det livslånga lidande som vibrationsskador orsakar, säger Mats Åhgren, statistiker på AFA Försäkring som tagit fram rapporten.

De som drabbas av vibrationsskador får ofta vita fingrar och domningar eller stickningar i händer och armar. Vita fingrar kan leda till att känseln försvinner vid kallt väder. Andra vanliga problem är att finmotoriken försvinner och att händerna känns kraftlösa. Många får också sömnproblem på grund av ständig värk.

- Inom maskinuthyrningsbranschen jobbar vi mycket med att sprida kunskap om vilka risker som är förknippade med den här typen av arbetsverktyg, säger Robert Karlsson, chef på Arento.

Vibrationsskador är den vanligaste arbetssjukdomen och har gått om bullerskador som tidigare var vanligast men som nu minskat tack vare lyckade förebyggande åtgärder. Det är inom byggbranschen och industrin som vibrationsskadorna är vanligast, där arbetar många med maskiner som vibrerar eller slår kraftigt.

De vanligaste arbetsverktygen som skapar vibrationsskador är bilmaskin, mutterdragare, slipmaskin, tigersåg, vinkelslip, borrmaskin, skruvdragare och slagborrmaskin. Det är i allmänhet inte ett enskilt verktyg som orsakar skadan utan en kombination av maskiner och verktyg.

– Att uppmärksamma dessa skador är viktigt för det fortsatta arbetet för god arbetsmiljö och den ständigt pågående utvecklingen av verktyg, säger Mats Åhlgren.


#Arbetsmiljö / #säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER