Alexander Sandstedt är utsedd till Årets Byggchef 2018.

Foto: Klas Andersson AB

Alexander Sandstedt är årets byggchef

Aldrig tidigare har så många varit nominerade till utmärkelsen. Årets är produktionschef på NCC och prisas bland annat för sin intigritet och moraliska kompass.

Spaning

Sedan 2010 har Byggcheferna och tidningen Byggvärlden korat Årets byggchef heter Alexander Sandstedt, och är produktionschef inom NCC Building i Malmö/Lund.

På onsdagsmorgonen överraskades vinnaren med utmärkelsen på sin arbetsplats. Enligt juryns motivering får han priset för att han ”med en hög integritet håller den etiska fanan högt i sina projekt – och har en moralisk kompass som gör det tydligt vad som är rätt och fel”.

– Det här känns underbart! Jag är glad. Och stolt. Väldigt stolt! Framför allt för att jag har blivit nominerad av mina medarbetare, det betyder allt, säger Alexander Sandstedt.

Under våren kunde alla inom samhällsbyggnadssektorn nominera en kandidat till Årets byggchef. Intresset var rekordstort. De sex finalisterna sållades fram ur det största urvalet i prisets historia.

– Alexander Sandstedt är en värdig vinnare. Samtidigt vill jag skicka ett hedersomnämnande även till de andra finalisterna. Att jobba som ledare inom samhällsbyggnad är världens bästa jobb, men det är allt annat än enkelt. Det känns helt fantastiskt att det finns så många urstarka kandidater till det här priset, säger jurymedlemmen och Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel.

Syftet med Årets byggchef är att höja statusen på yrkesrollen och att locka fler till samhällsbyggnadssektorn. De viktigaste kriterierna handlar om etiskt agerande, lönsamhet, ledarskap, kundnöjdhet och förnyelse.

Juryns motivering

Med en hög integritet håller han den etiska fanan högt i sina projekt – och han har en moralisk kompass som gör det tydligt vad som är rätt och fel. Han är uppskattad för att han är rakryggad och tydlig – och rättvis. Han tar ansvar och månar om sin personal, är duktig på att utveckla de yngre och är tydlig med att han hanterar människor – inte kön eller etniciteter. Han lyckas kombinera det ekonomiska perspektivet med innovationskraft. Han har lyckats driva projekt på nya sätt, avseende både teknik och arbetssätt. Dessutom driver han en arbetsplats med högt säkerhetfokus, vilket visar att han har förmågan att få till helheten.Han har hittat den balans som är så svår; att ha höga krav både på sig själv och sina medarbetare samt att vara målinriktad, engagerad och sakkunnig samtidigt som han är ödmjuk, prestigelös och inlyssnande.

#branschfolk

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER