Snöröjnning med förarlösa fordon på flygplatsen i Oslo.

Aron Olsson

Semcon testar självkörande snöplogar på Oslo flygplats

Tidigare i år gjorde självkörande snöplogar för första gången en landningsbana fri från snö på Fagernes flygplats i Norge. Nu har projektet, som kallas Yeti, gått in i nästa fas och snöplogarna ska testas skarpt på Oslo flygplats i vinter.

Spaning

Med autonom snöröjning kan flygplatser världen över effektivisera sin verksamhet och minska förseningarna för sina resenärer. Och nu är det upp till bevis för de självkörande snöplogarna. I skarpa operationer ska två självkörande fordon röja snö på en av Skandinaviens mest trafikerade flygplatser. Målet i framtiden är en flotta på tio autonoma snöplogar som håller landningsbanorna fria från snö.

– Efter att ha testat kontrollsystemet på Fagernes flygplats är det väldigt glädjande att få köra igång den här piloten på Oslo flygplats. Målet är att få till 40 operationer för att säkerställa att systemet fungerar som det ska och se hur vi kan utveckla det vidare. Vi hoppas sedan att fler flygplatser i världen är intresserade av teknologin, säger John Emil Halden, projektledare på Semcon

Yetiprojektet är det första i världen där så stora maskiner anpassats för att köra autonomt i snöiga förhållanden. Semcon står för teknologin som gör den autonoma snöröjningen möjlig.

Projektet är utvecklat av Yeti Snow Technology, som är samägt av Semcon och Øveraasen, för norska flygplatsoperatören Avinor. Testkörningen på Oslo flygplats kommer att starta i januari 2019.

#Teknik / #underhåll

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER