Den 9 december ska den andra pylonen tändas i den gigantiska adventsljusstaken.

Foto: Øresundsbron

Öresundsbrons pyloner sprider adventsljus

Förra årets satsning på att skapa en adventsljusstake av Öresundsbrons pyloner upprepas även i år och världens förmodligen högsta adventsljusstake har åter börjat sprida sitt ljus, 203,5 meter över Öresunds vatten.

Spaning

Det första ljuset tändes söndagen den 2 december, och kommer att vara tänt mellan klockan 15.00 och 09.00 veckans alla dagar. Under kommande söndagar i advent tänds de tre resterande pylonerna, eller adventsljusen. Ljusen kommer också att vara tända på julafton, juldagen, under mellandagarna och på nyårsafton.

I toppen av pylonerna har LED-ljus monterats för att sprida sitt varma, gula sken till såväl Danmark som Sverige. Ljusen behöver endast 1,4 KWh per pylon vilket ger en kostnad för att tända pylonerna på ungefär 1:20 danska kronor per timme och pylon.

Förra året var det premiär för omvandlingen av Öresundsbron till adventsljusstake med hjälp av lampor monterade i toppen av brons fyra pyloner. För att komplettera julstämningen kommer betalningsstationerna i år att få julgranar.

– Det har varit roligt och spännande att vara med om att förvandla brons pyloner till en gigantisk adventsljusstake som kan ses på många kilometers avstånd, men vi tycker att det ska följas upp med något lite mer jordnära. Om vi så bara kan sprida tio procent extra julstämning för våra kunder på väg till arbetet om morgonen, så är det en insats som är värd det, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbrokonsortiet.

Öresundsbrons adventsljus

Höjd: Adventsljuspylonerna är 203,5 meter höga.

Belysning: Varje pylon har 14 stycken 100W LED-spots

Förbrukning och kostnad: 1,4KWh per pylon i timmen. En KWh kostar cirka 30 danska ören, så när alla 4 pyloner är tända kommer det kosta 1,20DKK i timmen.

Mysfaktor: Den LED-lampa som används är något för vit-blå, så för att ge ljuset den rätta färgen används gul-orange glas.

#bro / #Teknik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER