ENKÄT

Tre byggstudenter om sin framtida arbetsgivare

Spaning

Andreas Ylmefors

Berg- och anläggningsteknik, år 3, Bergsskolan i Filipstad

Vilka värderingar värdesätter du hos en framtida arbetsgivare?

Det finns vissa företag jag vill undvika. Sådana som fått mycket negativ kritik kring arbetsmiljö och arbetsplatsolyckor och inte tar sådana frågor på allvar. Svenska företag som har uppdrag i u-länder och utnyttjar lokalbefolkningen är inte heller schysst.

Mänskliga rättigheter och allas lika värde är viktigt för mig. Alla företag har någon policy om hur de ska bete sig, men det blir lätt skrivbordsprodukter. Ibland förekommer föråldrade värderingar och det finns ofta en hård jargong bland stressiga yrken, men är arbetsgruppen sammansvetsad så tycker jag att man kan tillåta en elakare attityd. Det är när det kommer ut i pressen som det får för stora rubriker, men om alla är med på jargongen har jag inga problem med det. Om någon säger ifrån så måste man ta det på allvar.

Hur viktigt är det att dina och arbetsgivarens värderingar överensstämmer?

Det är väldigt viktigt att företaget jag jobbar på har liknande värderingar som jag själv. Jag vill inte arbeta för ett företag som har kriminell verksamhet eller maffiakopplingar. Sådant vill jag inte bli inblandad i. Helst skulle jag vilja arbeta som projektledare, byggledare eller platschef.

Madeleine Jacobsson

Civilingenjör väg- och vattenbyggnads-teknik, år 4, Tekniska högskolan i Jönköping

Vilka värderingar värdesätter du hos en framtida arbetsgivare?

Alla ska behandlas lika oavsett kön, religion och så vidare. Engagerade företag som är nytänkande och inte rädda för att prova på nya saker tycker jag om. När man är ny så är det viktigt att man känner sig välkommen och kanske får en handledare eller mentor som tar hand om en. Alla behöver nog stöttning i början.

 

Hur viktigt är det att dina och arbetsgivarens värderingar överensstämmer?

När jag sökte praktik så hade jag tre ställen att välja på och jag hade nog tackat nej till ett företag som inte haft mina värderingar. Många går i pension nu så branschen behöver folk. Då vågar man ställa krav. Jag skulle vilja börja jobba ute i produktion för att få förståelse för hur man bygger och sedan ta med mig det in som konsult exempelvis.

Felix Forsberg

Byggteknik väg- och trafikteknik, år 3, Lunds tekniska högskola i Helsingborg

Vilka värderingar värdesätter du hos en framtida arbetsgivare?

Jag vill inte börja jobba på ett företag som behandlar sina anställda som skit, men det är ju svårt att veta innan. Det jag värdesätter är gemenskap och säkerhet och det är viktigt att företaget visar att det tar det på allvar och har en bra värdegrund. Säkerhetsarbete är viktigt och många är duktiga på det idag. Det är bättre att göra rätt istället för att ta den snabba lösningen.

Hur viktigt är det att dina och arbetsgivarens värderingar överensstämmer?

Jag kommer inte att välja yrke utifrån vad företaget skriver i sina papper att de har för värderingar. Fina ord på en tavla behöver inte betyda något i verkligheten. Det är viktigare att komma in i rätt gäng. Det känns skönt och bra att många försöker arbeta bort de dåliga sidorna som finns. Sedan finns ju rötägg inom alla branscher. Jag vill hitta en plats där jag kan växa inom bolaget. Jag vill lära mig mycket, växa i mig själv och ha ansvar. Att hitta roliga arbetsuppgifter och ett bra arbetsklimat är viktigt. Det ska vara roligt att gå till jobbet.

Drömyrket är att vara arbetsledare. Jag tycker om variation och det är nyttigt att vara med i alla delar i lagom stora projekt.

#framtid / #branschfolk

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER