Foto: Patrick Trägårdh

Kalkylator för klimatsmart asfalt

Med ett nytt verktyg, en kalkylator, går det att beräkna klimatpåverkan från olika asfalteringsprojekt. Syftet är att minska branschens miljöpåverkan.

Spaning

Kalkylatorn som är öppen för alla är enkel att använda, kräver inga förkunskaper och fungerar i dator, surfplatta och mobil. Det skriver Peab Asfalt i sitt pressmeddelande om verktyget. Företaget hoppas att verktyget ska bidra till att fler kunder ställer klimatkrav, som ett led i att förflytta branschen mot ökad hållbarhet.

I ett första steg väljer användaren bland ett antal typiska asfalteringsprojekt, exempelvis garageuppfart, gångbana, motorväg eller industriplan. Därefter anges ytan. Beräkningen utförs baserat på rekommenderad asfalttyp i rätt mängd samt de maskiner som krävs. Klimatpåverkan från alla steg ingår: råvaror, transporter, tillverkning och utläggning.

Resultatet visas med siffror och diagram, och en jämförelse görs mellan asfalt där bioolja används och motsvarande asfalt där fossil olja används. Resultatet utgår från kraven i EKA, som är Trafikverkets klimatkalkyl för beläggningsunderhåll.

Fakta

Kalkylator: Beräknar klimatpåverkan i asfaltprojekt

Framtagen av: Peab Asfalt

#miljö / #asfalt / #teknik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER