Med uppvärmning av kroppen innan arbetspasset börjar minskar riskerna för belastningsskador.

Foto: Galaxen Bygg

App för uppvärmning, styrka och återhämtning

Människan fungerar som en maskin som behöver värmas upp innan jobbet.

– Kroppen behöver sitt oavsett om du sitter i maskin, snickrar, sätter plattor eller sitter vid skrivbordet, säger Caroline Evertsson på Galaxen Bygg som utvecklar en app med fokus på uppvärmning.

Spaning

Galaxen Bygg har sedan flera år tillbaka arbetat med arbetsplatsförlagd rehabilitering samt en hållbar arbetsmiljö och hälsa i byggbranschen. Det som började med uppvärmningsprogram på cd-skiva och som ljudfiler för att byggnadsarbetare lätt ska kunna värma upp tillsammans innan arbetsdagen startar kompletteras nu med en app.

– Vi behöver utveckla och möta dagens behov, konstaterar Caroline Evertsson, verksamhetsutvecklare på Galaxen Bygg, som tillsammans med Emelie Axell är hjärnan bakom appen.

Enligt Caroline Evertsson är det vanligt att många i branschen bara kör på och biter ihop även om det ibland gör ont.

– Det är viktigt att känna efter innan det utvecklas till belastningsskador som ger långvariga besvär. Belastningssjukdomar är den vanligaste orsaken till att människor blir sjukskrivna, det är till och med vanligare än på grund av psykisk ohälsa. Med vårt återhämtningsprogram får kroppen och hjärnan vila och återhämta sig efter en dag på jobbet.

Appen innehåller utöver ett återhämtningsprogram framför allt ett uppvärmningsprogram samt ett kortare styrkepass där fokus är på funktionella övningar utan maskiner eller vikter.

– Vikten av en stark rörlig kropp som också får återhämta sig är oerhört viktig i vår bransch. Kroppen behöver sitt oavsett om du sitter i maskin, snickrar, sätter plattor eller sitter vid skrivbordet. Att ha en stark kropp är bra för alla oavsett arbetsuppgifter, säger Caroline Evertsson.

Hon menar att det är viktigt att värma upp kroppen.

– Fem till tio minuter räcker för att aktivera cirkulationen i hjärta, lungor, blod och blodkärl. Den gör muskler och leder mer elastiska vilket minskar risken för skador och sträckningar. Dessutom förbereder du dig mentalt för fysisk aktivitet.

Risken för besvär ökar vid arbete i kraftigt böjda, sträckta eller vridna arbetsställningar. Leder som belastas när de är maximalt böjda eller sträckta är mer utsatta.

– Ensidiga och statiska arbetsuppgifter ökar risken för besvär. När musklerna arbetar utan paus försämras blodflödet till musklerna, och risken för belastningsbesvär ökar. Så det är inte bara uppvärmning som behövs, utan också att man tar mikropauser. Kroppen är gjord för rörelse, betonar Caroline Evertsson.

Anledningen till att Galaxen Bygg har valt att satsa på en app är att man vill modernisera och tillgängliggöra uppvärmningen än mer.

– Att kunna använda sin mobil alternativt en ”padda” på varje arbetsplats gör det mer mobilt. Den enda utrustningen som behövs för att kunna göra det gemensamt är en portabel högtalare med bluetooth-funktion och en telefon. Appen kan man ladda ner från vår hemsida. Den behöver alltså inga underhållsstöd från Android eller Apple, berättar Caroline Evertsson.

Galaxen Bygg

Galaxens egen personal, Natalie och David visar rörelserna

Appen lanseras i skolorna på bygg- och anläggningsprogrammen, samt vid öppnandet av Sveriges första ”säkerhetspark” för byggbranschen (som håller på att byggas vid Arlanda och som står klar till hösten). De filmade rörelserna ska göra det lätt att leda ett program bland kollegor. Galaxen Byggs egna medarbetare agerar framför kameran. Dessutom finns licensfri musik integrerad i appen.

– Från början var tanken att kunna byta musik varje år efter en spellista i exempelvis Spotify, så att man inte tröttnar på musiken. Dit har vi ännu inte kommit med tanke på Stim (upphovsrättsorganisationen Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) och Sami (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation). Vi arbetar på det och att det kan bli så på sikt i en uppdaterad version. Men alla användare har redan idag möjlighet att spela sin egen spellista.

Så kommer du igång med uppvärmning

  • Arbeta på individ-, grupp- och organisationsnivå – gör det viktigt och betydelsefullt!
  • Lägg in det som en påminnelse i telefon. Bestäm dig för att det är viktigt.
  • Dra ihop arbetsgruppen och bestäm er för att: ”nu kör vi!” Kontakta HR eller ansvariga för friskvården för att kunna trigga igång en tävling för bästa uppvärmning.

Tips från Caroline Evertsson, verksamhetsutvecklare på Galaxen Bygg

Galaxen Bygg

Vad: Byggsektorns eget företag för arbetsmiljö och hälsa, arbetsplatsförlagd rehabilitering och rekrytering av nyanlända och långtidsarbetslösa till byggbranschen. Företaget har sitt säte i Stockholm och grundades 1986.

Gör: verkar för att öka kunskaperna om arbetsmiljö och hälsa i byggbranschen. Varje år träffar man flertalet av alla elever i gymnasiets byggprogram för att informera om arbetsmiljö, säkerhet och hälsa. Företaget erbjuder även olika utbildningar och föreläsningar inom arbetsmiljö på uppdrag av byggbranschen.

Källa: galaxenbygg.se

#arbetsmiljö / #säkerhet

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER