Svevia driver utvecklingen med digitalt vägunderhåll.

Foto: Pixabay

Digitalt vägunderhåll är framtiden

Projektet för digitaliserat vägunderhåll får nya forskningsmedel. Det stora intresset visar enligt projektledare Andreas Bäckström att digitalt vägunderhåll är en angelägen fråga för branschen och omvärlden.

Spaning

Svevias innovationsprojekt "Prognosstyrd Dynamisk Vintervägdrift" har beviljats nya forskningsmedel från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

– Vi är naturligtvis väldigt glada för att vi får nya forskningsmedel för vårt projekt. Vår övertygelese är att det här är framtiden inom drift och underhåll och just nu är det vi på Svevia som driver utvecklingen. Det hade inte varit möjligt utan medel från den här typen av forskningsfrämjande insatser, säger Andreas Bäckström, projektledare och verksamhetsutvecklare på Svevia, division Drift.

Tillsammans med Svevias samarbetspartners i projektet, B&M systemutveckling och VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) har projektet tilldelats 1,9 miljoner kronor.

På Trafikverkets Forsknings- och innovationsdag den 16 maj, kommer projektet att presenteras. Årets tema är: "Klimat – Forskning- och innovation som ett verktyg att nå klimatmålen".

– Intresset för vårt projekt visar att vi arbetar med en fråga som är angelägen inte bara för oss som entreprenör utan även för branschen och omvärlden.

Projektet är också nominerat till utmärkelsen Årets Innovation, ett årligt pris till bästa utvecklingsprojekt inom bygg-, installations- eller anläggningsområdet. Priset består av ett stipendium på 50 000 kronor samt diplom och delas ut av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF). Vinnare tillkännages den 8 maj.

#teknik / #framtid/#Vägar

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER