Anders Gustafsson, Svevias vd, klipper bandet vid invigningen av det nya asfaltverket.

Foto: Johan Bävman

Nytt asfaltverk i Hurva

Med pommes frites och bandklippning invigde Svevia sitt klimatvänliga asfaltverk i Hurva. Verket drivs med fossilfria bränslen och har kapacitet att tillverka 240 ton asfalt i timmen för leverans av närproducerad asfalt i hela Skåne.

Spaning

Pendlare längs E22 genom Hurva har sedan en tid tillbaka kunnat se hur ett helt nytt asfaltverk tar plats i vyn över slätten. I dag invigde Svevia sitt nya asfaltverk med bandklippning och varma pommes frites till alla besökare. Kopplingen mellan pommes frites och verket är att uppvärmningen av asfalten, till 100 procent sker med bioolja som bland är en restprodukt efter fritering. Genom att använda bioolja i stället för traditionella fossila bränslen minskar Svevia utsläppen av koldioxid med 95 procent vid tillverkningen av asfalten.

– Hela Skåne är en stark och expansiv marknad. Nu finns vi på plats och kan leverera närproducerad och klimatvänlig asfalt till hela regionen, säger Lennart Eriksson, chef för asfalttillverkning, Svevia.

Asfaltverket som är ett Amomatic SM 240, är Svevias fjärde asfaltverk som helt drivs med fossilfria bränslen. Tillverkningskapaciteten är max 240 ton asfalt i timmen och kan erbjuda mer än 150 olika asfaltrecept beroende på vad kunderna efterfrågar.

– Sedan två år tillbaka har vi valt att konvertera samtliga fasta asfaltverk så att de blir klimatvänliga genom att driva dem med fossilfria alternativ. Så när vi gjorde en nyinvestering var det en självklarhet att även det här skulle vara det. Att minska den skadliga miljöpåverkan är en central del i Svevias hållbarhetsfokus. Men vi nöjer oss inte med det här, utan ser också över energilösningar och transporter, säger Lennart Eriksson, chef för asfalttillverkning, Svevia.

Mer än 200 besökare kom för att få se det nya asfaltverket, där det förutom pommes även bjöds på rundvandring i det toppmoderna verket som bemannas med tre verksmaskinister och som kommer att vara igång året om.

– Att etablera oss i Skåne har länge stått på önskelistan och tillsammans med de förvärv av täkter i närområdet som gjordes i början av året är värdekedjan nu komplett - från sten till färdig asfalt. Tillsammans med Svevias övriga verksamheter inom drift och anläggning har vi nu ett heltäckande erbjudande i södra Sverige sa Anders Gustafsson, Svevias vd som var på plats för att klippa bandet och inviga verket.

#beläggning / #asfalt / #vägar

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER