Vägarbetaren har en utsatt arbetsmiljö ute på vägen. Nu vill regeringen se över säkerheten för alla som jobbar i vägmiljöer.

Foto: Patrick Trägårdh

Regeringen vill trygga vägarbetarens arbetsmiljö

Säkerheten för vägarbetare behöver öka. Därför har regeringen gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda möjliga åtgärder för att öka säkerheten för personal som arbetar vid vägarbeten.

Spaning

- Säkerheten måste bli mycket bättre för vägarbetare. Det är utsatt att jobba på vägar när bilister kör förbi i full fart. Ingen ska riskera att dö eller skadas i samband med att de utför sitt arbete på eller vid vägar. Jag vill se tydliga förslag på hur säkerheten vid vägarbeten kan förbättras, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

En god och säker arbetsmiljö är en högt prioriterad fråga för regeringen som sedan 2016 har en nollvision mot dödsolyckor. Uppdraget till Transportstyrelsen är ett led i det initiativ sex ministrar tog i mars 2019 för att bekämpa dödsolyckor i arbetslivet.    

Transportstyrelsen ska:

  • Utreda säkerheten för personal som utför arbete inom eller i anslutning till vägområdet.
  • Analysera möjliga åtgärder för att förbättra såväl trafiksäkerheten som arbetsmiljön vid planerade vägarbeten och vid oförutsedda händelser i vägtrafiken såsom bärgning, arbete med fordonsservice samt trafikolyckor.
  • Resultatet av uppdraget ska redovisas senast den 8 augusti 2020.

#arbetsmiljö / #säkerhet / #vägar

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER