Var sjunde byggnadsarbetare skadar sig på handverktyg varje år - och många slarvar med säkerheten.

Foto: Pixabay

Olyckor med handverktyg vanligast - många slarvar med säkerheten

Var sjunde byggnadsarbetare skadar sig på handmaskiner varje år. Olyckor orsakade av vanliga handverktyg som spikpistoler och slipmaskiner, är bland de absolut vanligaste inom byggindustrin.

Spaning

I en enkät bland drygt 400 byggnadsarbetare, som Stavdal låtit göra med hjälp av Sverige Bygger uppger 14 procent att de skadat sig på ett handverktyg. Ändå slarvas det en hel del med säkerheten, var femte person använder inte ordentliga skydd när de arbetar med just handmaskiner.

Att riskerna med handmaskiner är stora, bekräftas av att hela 40 procent av de som besvarat enkäten har varit nära att skada sig en eller flera gånger varje år. Och även om 94 procent säger att de är försiktiga när de använder handmaskiner, är det samtidigt 30 procent som uppger att de varje vecka ser kollegor som slarvar.

–Enkäten indikerar att det finns en uppfattning att man själv är mer försiktig än kollegorna, 39 procent tycker det i enkäten. Om man har jobbat länge och har erfarenhet som gör att det sällan händer något, är det lätt att börja slappna av och tumma på säkerheten – en attityd som vi på Stavdal vill uppmärksamma och varna lite extra för, säger Mikael Olson, VD på Stavdal i ett pressmeddelande.

De flesta som deltagit i enkäten har jobbat inom branschen i över 20 år och bland de som använder handmaskiner regelbundet, har nästan samtliga skadat sig på dem någon gång, bara 9 procent har aldrig gjort det. 14 procent har skadat sig så pass allvarligt att de har behövt uppsöka sjukvård.

#säkerhet / #arbetsmiljö

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER