Fördelarna med en eldriven sopmaskin är flera: Minskad miljöpåverkan, bättre arbetsmiljö för föraren och minskad bullernivå för Stockholmarna.

Foto: Rickard Kilström

Svevia testar eldriven sopmaskin för Stockholms gator

Sopmaskinen, som testades för första gången i Sverige, är helt utsläppsfri och tystgående vilket innebär stora vinster för miljön, samhället, närboende och chauffören. Testet bygger på ett samarbete mellan Svevia, Stockholm Stad och maskintillverkaren aebi-schmidt.

Spaning

– Det är viktigt för oss på Svevia att bidra till en hållbar utveckling. Därför tittar vi hela tiden på lösningar som gör att vi kan minska vår klimatpåverkan. Både internt och i samarbete med våra kunder. Det här är ett konkret exempel på precis det, säger Jonas Sandén platschef, Svevia.

Intresset för testet var stort, Stockholm stad representerades bland annat av Trafikkontorets Projektledare Peter Ringkrans och Trafikborgarrådet Daniel Helldén. Sopmaskinen har tidigare aldrig har testats i Sverige. I flera städer i Europa, bland annat i Tyskland rullar den dock redan. Maskinen har 10 timmars drifttid och en laddningstid på 4 timmar.

– Stockholm ska gå före i klimatarbetet och våra klimatmål vara föredömen för andra städer. Därför ser jag väldigt positivt på den här typen av initiativ. En eldriven sopmaskin uppfyller stadens miljömål för trafiken. Dels påverkas ljudnivåerna positivt för de närboende dels generas inga koldioxidutsläpp. Det är otroligt mycket värt, säger Daniel Helldén, Trafikborgarråd i Stockholm.

Svevias målsättning är att till våren kunna testa sopmaskinen i full drift i sina uppdrag för att se om den kan leva upp till kapaciteten som behövs. Maskinen måste klara av att gå sju dagar i veckan i två skift och där emellan hinna laddas.

Jonas Sandén hoppas att den håller måttet och ser bara fördelar med en eldriven sopmaskin.

– En eldriven sopmaskin innebär inte bara att vi reducerar våra koldioxidutsläpp, maskinen medför också en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare då den går tystare och utan vibrationer och att bullernivån för de boende minskar.

Fakta

Svevia sköter om: Gatorna på Östermalm, Kungsholmen, Bromma och Spånga på uppdrag av Stockholm stad

Sopning: Sker sju dagar i veckan i två skift, till stor del nattetid och tidiga morgnar

Sopmaskin: Den som testades är av modellen Aebi Schmidt eSwingo 200+

Transporthastighet: 25/40/45/50 kmh/h

Sophastighet: 12 km/h

Totalkapacitet: 75 kW/400 V

Drifttid: Utan laddning upp till 10 timmar

Laddningstid: Fyra timmar (snabbaste)

#miljö / #Teknik

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER