Samhällsbyggnadsbranschen behöver bli bättre på jämställdhet och mångfald för att vara attraktiv för fler.

Foto: Svevia

Byggkurage prisas med Lars Bergkvist stipendium

Lars Larsson, vd på Erik Larsson Bygg utanför Borås, får det allra första Lars Bergqvist-stipendiet för ökad jämställdhet och mångfald inom samhällsbyggnad.

Spaning

När Byggcheferna delar ut sitt stipendium för mångfald inom byggbranschen går det till Lars Larsson för hans delaktighet i projektet Byggkurage. Det skriver Byggcheferna i ett pressmeddelande.

Stipendiet är på 60000 kronor och delades ut idag på Samhällsbyggardagarna i Stockholm.

- Det känns jätteroligt att få stipendiet, säger Lars Larsson. Jag hoppas att det innebär att vårt arbete med Byggkurage sprids till fler och att fler ledare väljer att bidra till att den skadliga machokulturen försvinner.

Byggkurage är en uppsättning enkla regler som motverkar effekterna av en machokultur, tillgängliga gratis för alla som vill använda dem. Reglerna syftar till att tydliggöra vilka krav som gäller i samspelet med andra människor t ex på en byggarbetsplats och få igång samtal om hur vi har det, hur vi vill ha det och när vi kan veta att vi gått över en gräns.

Inom ramen för Byggkurage har Lars Larsson, Sonja Larsson och andra involverade i projektet arbetat med öppna föreläsningar om machokultur som samlat deltagare från andra byggföretag, kommuntjänstemän, politiker, lärare, elever och idrottsföreningar.

Motiveringen till årets Lars Bergqvist-stipendiat lyder:

”Lars Larssons arbete med Byggkurage sätter fokus på ett konkret problem som måste lösas; att förändra mäns beteenden. Med Byggkurage visar han att det går att gräva där man står och sprida ett gott arbete i närmiljön. Lars Larsson är en sann förebild för chefer som med stort mod leder, inte bara sin egen verksamhet, utan också bidrar till branschens utveckling.”

Byggcheferna skriver att det finns viktiga och roliga jobb inom samhällsbyggnadsbranschen men också att det är en bransch som behöver bli bättre på jämställdhet och mångfald för att vara attraktiv för fler.

- Syftet med Lars Bergqvist-stipendiet är att synliggöra och premiera konstruktiva krafter och åtgärder som bidrar till att göra samhällsbyggnad till en bransch för alla som drömmer om en yrkesframtid här, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

Fakta

Stipendiet: Delas ut en gång om år, med start 2019, av Stiftelsen Lars Bergqvist.

Motiv: Stipendiet delas ut till en eller flera personer som genomfört eller ska genomföra åtgärder som ökar jämställdhet eller mångfald i samhällsbyggnadssektorn

Ansökan: Medlemmar i Byggcheferna inkl studerandemedlemmar med minst 3 månaders medlemskap har rätt att ansöka.

Jury: Byggchefernas styrelse samt Ellen Landberg, Mary Juusela och Jesper Fundberg som alla tre är experter inom jämställdhet och mångfald. Länk till annan webbplats.

#mångfald / #arbetsmiljö / #branschfolk

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER