Utmärkelsen för Hållbar infrastruktur kammades hem av Trafikverket tillsammans med Svevia.

Foto: Svevia

Vägunderhåll vinner tungt hållbarhetspris

Den 11 oktober korades vinnarna i Sweden Green Building Awards – Sveriges mest prestigefyllda pris för hållbart samhällsbyggande. Bland årets vinnare finns Svevia och Trafikverket som prisas för sin innovativa inköpsstrategi och konkreta klimatbesparande åtgärder för vägunderhållet i Umeå.

Spaning

Sweden Green Building Awards delas ut av Sweden Green Building Council till personer och projekt som visat de bästa exemplen på hållbart samhällsbyggande i Sverige under det gångna året. Årets gala ägde rum den 11 oktober på Vasateatern i Stockholm.

– I en tid där vi behöver växla upp rejält för att nå miljömålen känns det både viktigt och rätt att lyfta personer och projekt som visar vägen inom hållbart samhällsbyggande. Det kom in rekordmånga nomineringar i år vilket tyder på att hållbarhet flyttas allt högre upp på agendan inom branschen, säger Lotta Werner Flyborg, VD på Sweden Green Building Council.

Utmärkelsen för hållbar infrastruktur kammades hem av Svevia och Trafikverket för Basunderhåll väg, område Umeå.

Juryns motivering lyder:

”Med en nytänkande inköpsstrategi öppnar Basunderhåll Väg, område Umeå upp för innovation och ökad hållbarhet. Flera konkreta klimatbesparande åtgärder har på kort tid tagits fram och implementerats. Utmärkelsen för hållbar infrastruktur går till ett projekt som har stor möjlighet att stimulera andra beställare och entreprenörer till nytänkande inom hållbar infrastruktur. Om arbetssättet får spridning finns potential till mycket stor klimatbesparing totalt sett.”

– Fungerande vägar är avgörande för att samhället ska fungera. Att vi tillsammans med Trafikverket får den här utmärkelsen visar att Svevia driver utvecklingen i vägbranschen och vill göra skillnad för framtiden. Det visar också på möjligheten att minska negativ klimatpåverkan i alla led. Alltså inte bara vid nyproduktion, utan också i våra uppdrag med att sköta vägunderhållet, något vi gör dygnet runt och året om, säger Olle Öberg, chef för division Drift, Svevia.

De konkreta klimatbesparande åtgärderna som hittills genomförts är Svevias inköp av två vätgasdrivna inspektionsbilar samt platsbyggd vätgasstation, ruttoptimering och minskad salthantering samt partikelsanering i Umeå centrum.

– Det som är unikt är att vi tillsammans, i varje tanke försöker tänka så rent som möjligt. För att lyckas med det är ett bra samarbete, att våga delge varandra idéer och lyfta problematik som uppstår, helt avgörande, säger Anneli Lindberg, projektledare på Trafikverket.

Vinnare i Sweden Green Building Awards 2019

Årets Miljöbyggnad: Riksbyggen Brf Viva, fastighetsägare ärRiksbyggen

Årets BREEAM-byggnad: Signalen 3, fastighetsägare är Fabege Stockholm AB

Årets LEED-projekt: Skärvet Äldreboende, grönt byggande ger det upphov till stolthet och inspiration – för flera generationer. Fastighetsägare är Skanska Sverige

Utmärkelsen för hållbar infrastruktur: Basunderhåll Väg område Umeå där beställare är Trafikverket och entreprenör är Svevia AB

Årets person inom hållbar stadsutveckling: Helena Klintström, WSP

Årets person inom hållbart byggande: Mattias Tas, Lidl Sverige

#hållbarhet / #utmärkelser / #vägunderhåll

Ja tack! Jag vill gärna ha I Perspektivs nyhetsbrev sex gånger per år.

LIKNANDE ARTIKLAR

+ VISA FLER

Tipsa oss! Har du ett spännande projekt på gång? Hör av dig!

+ VISA FLER